Yerel

Kırklareli’nde Üreticiyi Şimdi De Mısır Kurdu Vurdu

Çiftçi; kuraklık, aşırı sıcaklar, yangınlar, alım fiyatları derken çiftçi şimdi de mısıra ve yapraklarına dadanan “mısır kurdu” ile mücadele etmek zorunda.

Loading...

Kırklareli’nde üretici zor bir yıl geçiriyor.

Kuraklık, aşırı sıcaklar, yangınlar, alım fiyatları derken çiftçi şimdi de mısıra ve yapraklarına dadanan “mısır kurdu” ile mücadele etmek zorunda.

Konu hakkında bilgi almak üzere Kırklareli Ziraat Odası Başkanı Ekrem Şaylan ile Alternatif Gazetesi olarak bir araya geldik.

“Bu sene gerçekten sıcaklık sebebiyle zor bir yıl geçiriyoruz. Buğdayda yaşadığımızın aynısını şimdi de ayçiçeği ve mısırda yaşıyoruz” diyen Şaylan;

“Sulanabilir yerlerde mısır ekimi yapıldı. Fakat birçok yıldır arka arkaya mısır ekildiği için koçan kurudu. Ve aşırı derecede yaprak kurdu ortaya çıktı. Üreticilerimiz bunlarla mücadele etmeye başladılar. Yaklaşık 10 günde beri de çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Mısırın sonuna geldik. Silajlık mısır 5-10 gün içerisinde piyasaya çıkacak. Daha sonra da tane mısırı bekleyeceğiz” şeklinde konuştu.

“Sonumuzun ne olacağını bilemiyoruz” diyerek sözlerine devam eden Başkan Şaylan; “Üretici bu sene gerçekten zor günler geçiriyor. Aşırı kuraklık, sıcaklar, hepsi üst üste geldi. Bir de istediğimiz fiyatları alamadığımız için üreticilerimiz çok zor durumdalar. Birçok arkadaşımız bu yıl işletmesini kapatabilir. Devletimizin fiyatlar konusunda üreticimize destek olmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Ayçiçeğinde de sıkıntı yaşandığını dile getiren Şaylan; “Ülkemizin ayçiçeği üretiminin yüzde 43’ü Trakya’da yapılmakta. Maalesef şu anda üç ilimizde de; Kırklareli, Edirne ve Tekirdağ’da kuraklıkla karşı karşıyayız. Dolayısıyla bu sene kurakta biçilemeyecek çok ayçiçeğimiz var.  Sadece sulanabilir alanlarda durum iyi, geri kalan alanlar ise maalesef çok kötü” dedi.

Açıklamasının sonunda yangın tehlikesinde de bahseden Ekrem Şaylan;  

“Geçtiğimiz yıllarda birkaç yangınla geçen yaz mevsimi bu yıl aşırı sıcaklarında etkisiyle sayısını artırdı. Kırklareli’nde irili ufaklı 25-30 tane yangın çıktı. Kofçaz tarafında büyük bir yangın oldu. Devletimiz gerçekten iyi bir mücadele örneği verdi. Yoğun bir çabayla oradaki yangın kısa sürede söndürüldü. Buradan yetkililere teşekkürlerimizi sunuyoruz” diye kaydetti.  

Her gün sıcaklardan dolayı anız yangınlarının çıkmaya devam ettiğini vurgulayan Kırklareli Ziraat Odası Başkanı Ekrem Şaylan, vatandaşları bir kez daha sigara, piknik ateşi gibi tehditler konusunda duyarlı olmaya davet etti.