Kırklareli’nde bulunan maden ocakları dolayısıyla yaban hayatı yaşayan hayvanlar bazı ihtiyaçlarına ulaşmakta zorlanıyor. Bu ihtiyaçlardan birisi olan tuzu bulamayan hayvanlar karayoluna inerek yola atılan solisyonlu tuzları yalıyor. DOKU Derneği bu nedenle belirlenen alanlara veteriner hekimler öncülüğünde tuz bırakıyor.
Tuzun doğal hayattaki önemi ile ilgili konuşan DOKU Derneği Başkanı Göksal Çidem; “Istranca dağlarında Kırklareli il sınırları içinde 2117 bitki türü ve 2062 hayvan türü olmak üzere toplam 4179 tür canlı tespit edilmiştir. Istrancalar bu nedenle çok çok önemli bir doğal varlığımızdır.
Istrancaları 1/3 BG 1.161.Km2, yaklaşık 2/3 TR de. Bulgaristan Istarnca Park Alan 1161 kilometre kare olup, Biyosfer rezerv alanıdır. Türkiye Istrancaları 1970 Km2 dir
1/3 lük Bulgaristan tarafında neler oluyor.
Istranca dağları 1995 yılında Biyosfer rezerv alanı ilan edilmiş ve flora, fauna doğal, sosyal ve kültürel yaşam korunmaktadır.
Tüm bunların yanında tüm çeşitliliği ile devam eden iç su ve karasal ekosistemin parçası olan yaban hayvanlarının sağlıklı gelişmesi ve üremesi için yaşan alanları korunmakta ve hayvanların sağlıklı ve güvenli bir ortamda hayatlarını sürdürmesi sağlanmaktadır.
Çok basit ve maliyetsiz önlerle bile bunu başarmaktadırlar.
Yaban hayvanlarının sağlıklı gelişmesi ve üremesi içinde beslenme üreme alanlarına, çayırlık kenarlarına, su kaynaklarına yakın bölgelere erişebilecekleri yükseklikte ağaçlar arasına yaban hayvanlarının yalamaları için kaya tuzu bırakılmaktadır.
Tuz yaban hayvanları için büyük önem az ediyor.
Uzmanların açıklamalarına göre; Hayvan Yalama Tuzu Nedir?
Tuz Ve Mineral Madde Eksikliğinde ; İştah Azalır, Büyüme Yavaşlar, Süt Ve Et Üretimi Düşer , Üremede Sorunla Karşılaşılır, İmmun Sistem (Savunma Sistemi) Zayıflar Ve Hayvanlar Hastalıklara Açık Hale Gelirler.
Sürekli Kaya Tuzu Kullanılan Hayvanda; Mineral Eksikliğinden Doğan Gıda Kıymeti Olmayan Maddeleri (Taş, Toprak, Kemik, Poşet, Bez Vs) Yeme Ve Yalama Olaylarına Rastlanmaz. Bu Alışkanlıklardan Kaynaklanan İshal Vakalarıda Önlenir.
Hayvanlar, kalsiyum, fosfor, demir, çinko ve sodyum gibi ihtiyaç duydukları mineralleri almak için doğadaki tuz kaynaklarına düzenli ziyaretler yaparlar
Geyik, koyun, keçi, sığır ve fil gibi hayvanlar, kalsiyum, fosfor, demir, çinko ve sodyum gibi ihtiyaç duydukları mineralleri almak için doğadaki tuz kaynaklarına düzenli ziyaretler yaparlar” dedi.
“Sağlıklı ve dengeli bir yaşama kavuşmaları için kaya tuzu yerleştirme çalışmasına devam edeceğiz”
Karşılaştırmalı bir analizde bulunan Çidem; “Bizde ise bir çok kez haberlere konu olan yaban hayvanlarının tuz yalamak için yaşam alanlarını terk ederek kışın karayoluna atılan solüsyonlu tuzlar için inen yaban hayvanlarını görüyoruz.
Bizde ise yaşam ve beslenme alanlarına patlatmalı TAŞ ocakları açıyoruz. Komşu ise daha sağlıklı gelişsinler, hastalıklara daha dirençli olsunlar diye TUZ bırakıyor.
Bilime dayalı çalışmaları örnek alıp, DOKU derneği olarak bu dünyayı birlikte paylaştığımız yaban hayvanlarının yaşam alanlarının korunması, Sağlıklı büyüyüp gelişmesi, üremesi için bilim kurulumuzun öneri ve çalışmaları doğrultusunda, daha önce tespit ettiğimiz yaban hayvanlarının geçiş noktalarına Veteriner Hekim gözetiminde üyelerimiz ve gönüllülerimiz ile birlikte Kaya tuzlarını yerleştirdik.
Kaya tuzu bırakılan alanlar altın madeni açılmak istenen saha içerisinde. Saha yaban hayvanlarının üreme, kışlama ve barınma alanları içerisinde kalmaktadır.
DOKU Derneği ve Kent Konseyi olarak sahada yaptığımız çalışmalar sonucunda yaban hayatının yaşam alanlarına sağlıklı ve dengeli bir yaşama kavuşmaları için kaya tuzu yerleştirme çalışmasına devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
“ÇED’de tuz da gereklidir”
Çidem açıklamasına şu sözlerle nokta koydu; “ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR kararı vererek yaban hayatını yok sayanlara sesleniyoruz. Biz yaban hayatını yaşatmak için kanunların, bilimin ve hukukun öncülüğünde mücadele edeceğiz. Karıncanın kardeşi var. ÇED’te TUZ da gereklidir diyoruz.
Vicdanları sızlatan görüntüler ülkemizden. Karayoluna inen yaban keçileri asfalt yalıyorlar.
Bir başka iç acıtıcı görüntü ise Kırklareli Istrancalarından. Taş ocağı içindeki sığırlar. Ot bile olmayan sahada ne arıyorlar? Uzmanların değerlendirmesine göre TUZ arıyorlar.
Bulgaristan Istrancalarından. Yaban hayvanları için ağaçlara bırakılan kaya tuzları. Türkiye Istrancalarında Vetertiner Hekim gözetiminde yapılan kaya tuzu çalışması. DOKU Derneğinin yaptığı çalışmaya destek veren Abdullah Mutluer’e çok teşekkür ediyoruz.”