Kırklareli İmam Hatip Lisesi Meslek Dersleri Öğretmeni Gönül Canan, Bu bir Rumeli Türküsü sözlü tarih projesi  aslında uzun yıllar öncesine dayanan bir hayali olduğunu ve Kırklareli’nin saklı kalan göç hikayelerini bu projeyle birlikte hayata geçireceklerini dile getirdi.  

Kırklareli’nin bir gelini olduğunu söyleyen Gönül Canan, Kayınvalidem bir Boşnak ve onun hikayelerini dinledikçe keşke Kırklareli’nde bir sözlü tarih müzesi olsa diyerek onu dinler ve hayal ederdim, Kırklareli’nin neden bir Sanal Tarih Müzesi olmasın diye.

İşte tam da burada okula gelen projeyle bu hayaline yaklaştığını belirten Kırklareli İmam Hatip Lisesi Öğretmeni Gönül Canan, “Bu hayalimdeki müzeyi kurmak için birkaç girişimde bulundum. Tabi geçmiş dönemdeki imkanlar müsait olmadığı için hep ertelemek durumunda kaldım. 2023 yılının başında okulumuza Avrupa Birliği’nin desteklediği Histolap Tarih Projesi Yarışması’nın yazısı geldi. Bu yazıyı görünce yine aklıma sözlü tarih projesi geldi. Bu fırsatı değerlendirerek sözlü tarih müzesi fikrimizi de heybemize koyarak düştük yollara. Çünkü hayatımızın içinden gelen bu hikayeler bir kayıt altına alınmadığında elimizden birer birer uçup gidiyor. Sonuç olarak gelecek nesillere kültürümüzü taşımamız gerektiğini düşünüyorum ve bununda sanal ortamda kurulan sanal tarih müzesi gibi projelerle gelecek nesillere aktarmada önemli bir detay olacağını öngörüyorum ifadelerine yer verdi.  

Bu Bir Rumeli Türküsü projesinde yer almak isteyen öğrencileriyle birlikte projenin detaylı çalışmalarına başlayan Kırklareli İmam Hatip Lisesi Öğretmeni Gönül Canan, “kısa zamanda sonra öğrencilerime dedim ki böyle bir proje var benimle birlikte bu yolda yürür müsünüz ve başladık çevremizde bu konuyla ilgili olan insanları araştırmaya. Bu projenin çekimine ilk olarak kendi kayınvalidemle başladım. Tabi bir kişiden başladıktan sonra devamı da gelmeye başladı. Şimdilerde ise elimizde 4 adet çekimini yaptığımız röportajımız var” ifadelerine yer verdi.

Hedefimiz haftada en az bir video yüklemek şu an bu projeyi 10. Sınıf öğrencileriyle yürütüyoruz. Bu öğrencilerimiz mezun olana kadar bu projeyi elimizden geldiği kadar büyütmek istiyoruz.  İfadelerini kullanan Canan, “Kırklareli İl Milli Eğitim Müdürümüzle görüştük, Sayın Valimiz Birol Ekici ile de görüşeceğiz ve desteklerini talep edeceğiz.  Kırklareli’nde bulunan ne kadar çok köye, kasabaya ne kadar insana ulaşırsak bu projenin alanını ne kadar genişletirsek Kırklareli sözlü tarih alanında geriden gelenlere çok büyük bir miras bırakmış olacağımızı düşünüyorum. “Açıklamalarında bulundu.

Yapılan röportajlar arasında en dikkat çeken demeçlere yer veren, Cemil Bey’in yaşadıklarını anlattığı göç hikayesinin olduğunu aktaran Kırklareli İmam Hatip Lisesi Öğretmeni Gönül Canan, şu ana kadar yapılan röportajların arasında kendisini oldukça etkilediğini belirtti. 1989 uzak bir geçmiş değil yakın bir geçmiş, ama bu yakın geçmişte bile yanı başımızda neler yaşanmış ne acılar ve ne sıkıntılar çekilmiş, ülkemiz soydaşlarımıza nasıl sahip çıkmış hikayelerini dineldikçe daha da güzel anlıyoruz.” Dedi.

Bu Bir Rumeli Türküsü’ nün bir YouTube kanalı ve Instagram sayfası olduğunu aktaran Gönül Canan, “Çektiğimiz videoların kayıtlarını kanalımız ve Instagram sayfasında paylaşıyoruz. İnsanlar hikayelerini anlatmayı sever.  Kendilerinin dinlenilmesini isterler. Bu yüzden röportaj yaptığımız kişiler bizlerden ayrılırken çok mutlu ayrıldılar “ifadelerinde bulundu.

Kırklareli İmam Hatip Lisesi Öğrencilerinden Aslen Mısırlı olan Hatice Faaliyete geçirilen Bir Rumeli Türküsü Projesi’ne destek veren ve projeye katkı sağlayan öğrencilerden sadece bir tanesi, bu serüvene katılan Hatice, Türk Kültürüne oldukça fazla merakı olduğunu belirtirken, “şu anda yaşadığım şehrin vatandaşlarının hikayeleri oldukça dikkatimi çekiyor.” Dedi.

 Projenin çekim ekibinde bulunan Kırklareli İmam Hatip Lisesi Öğrencilerinden Hatice, projeye dahil olduğu için kendisini oldukça şanslı hissettiğini belirtirken,  “Gerçekleştirdiğimiz röportajlar beni en çok etkileyen durumlar zamanında yaşadıkları zulümlere sessiz kalan vatandaşlar, o zaman sessiz kalmak zorunlardı şu an da bunları açık yüreklilikle anlatabilme cesareti gösterebilmeleri çok büyük yollar katedildiğinin bir göstergesi olduğunu düşünüyorum.” İfadelerine yer verdi.

Bu Bir Rumeli Türküsü Projesinin bir diğer üyelerinden Zeynep Nur,” bu proje içerisinde olmaktan büyük gurur duyduğunu belirterek bu insanların hikayelerini dinlemek benim oldukça ilgimi ve dikkatimi çektiğini belirtmeliyim” dedi.

Çekim ekibinde bulunan Zeynep Nur Dedesinin göç hikayesini ilk defa yapılan röportajla öğrendiğini belirtti. Bu zamana kadar ailesinin içerisinde göçün izleniri taşıdığını bilmeden büyüdüğünü aktaran Kırklareli İmam Hatip Lisesi öğrencisi Zeynep Nur, bu hikayelerin yaşandığını duyunca çok şaşırdığını ve onu etkilediğini belirtti.

Bir Türküsü Projesinin içerinde yer alan bir diğer öğrencilerden olan Nur Eylül Projenin röportaj kısmında yer aldığını belirterek güzel işler yapıldığını kaydetti. Amaçlarının bu projeyi büyütmek olduğunu kaydeden Kırklareli İmam Hatip Lisesi öğrencisi Nur Eylül, “Şu anda 14 yaşında ve 10 sınıfa gittiği için bu projede yer almaktan oldukça gurur ve mutluluk duyuyorum. Çünkü dönüp geçmişe baktığımda bu projede yer aldığımı göreceğim için çok mutluyum” dedi.

İmam Hatip Lisesi öğrencilerinden Nur Eylül, “Bu dönemde yaşayan insanların aklında travma kalması ve psikolojik açıdan unutmamaları, hayatlarında ve belleklerinde bu konularla ilgili iz kalması ve zaman zaman bunlar akıllarına geldikleri zaman hüzünlenebileceklerini düşünmek beni derinden etkiledi. “İfadelerini kullandı.

Proje dahil olan bir diğer Kırklareli İmam Hatip Lisesi öğrencilerinden olan Rumeysa, projenin röportaj ekibinde bulunduğunu belirterek tarihi bir sanal ortamda geçmişe ayna tutacak bir projenin içerisinde bulunduğu için çok şanslı olduğunu belirtmesinin yanında Kırklareli’nde bir sanal tarih müzesi oluşturacak olan bu tarihi projede yer almaktan çok gururlu olduğunu kaydetti.

Projenin editoryal kısmında yer aldığını belirten Kırklareli İmam Hatip Lisesi Öğrencilerinden Eyüp, “Bu Bir Rumeli Türküsü adlı projemizde editörlük işlerini ben yapıyorum. Bu projede en çok ilgimi çeken aslında bir sokakta yürüyorsunuz ve etrafınızdan bir sürü insan geçiyor ve bunların hiçbirinin hikayesini bilmeden bu topraklarda yaşayıp gidiyorsunuz. İşte bizler bu projeyle tarihin tozlu sayfalarından kalan hikayeleri Kırklareli’nin ilk sanal tarih müzesi hayalimizle ve bu hayalimize destekçi olan Bir Rumeli Türküsü projemizle gün yüzüne çıkarmayı ve tarihin tozlu sayfalarında kalan bu insanlık dramını gün yüzün çıkarmayı hedefliyoruz.” Dedi.

Bir Rumeli Türküsü Projesinin sosyal Medya ayağını yürüten Kırklareli İmam Hatip Lisesi öğrencilerinde Dilruba, “Youtube ve Instagram’da montajı yapılan vidoların paylaşımlarını yapıyorum. Projede görev almaktan çok mutluyum. Tarihin tozlu raflarına gömülecek olan hikayelerini bu denli projelerle kayıt altına aldığımız bu içeriklerin tüm insanlıkla paylaşmaktan gurur duyuyorum” ifadelerine yer verdi. (Güfte Çanlı)

2-223