Berra Sezer, Rana Açar, Zehra Pınar Eligül ve Emirhan Vatansever… Onlar küçük elleriyle büyük işler yaptılar, minik ayaklarıyla büyük adımlar attılar… Kırklareli’ni temsil ederek önemli bir başarının altına mühürlerini bastılar…
Kırklareli Gençlik Merkezi Deneyap Teknoloji Atölyesi'nin "Hayalperest Dahiler" takımı, hayallerini gerçeğe dönüştürmenin mutluluğunu yaşıyor. Deneyap eğitmenleri Yıldız Girgin, Ömer Faruk Ulus rehberliğinde, İzmir'de düzenlenen TEKNOFEST 2023’te, "Enerji Verimliliğine Teknolojik Çözümler" temalı yarışmada "Su İsrafı Kontrol Sistemi" projesi ile birincilik elde eden takımla Alternatif Medya olarak bir araya geldik.
Kırklareli Gençlik Merkezi, Deneyap atölyesinde hummalı bir çalışmanın ortasında kendilerini yakaladık. Gözlerindeki ışıltı ve heves aslında başarılarının kaynağını da gösteriyor bir anlamda… Derler ya istemek başarmanın yarısıdır diye… İşte bu istek ve takım çalışması, onları başarıya taşımış…
Yüzlerce takımın arasından birinci oldular
Çok mutlu ve heyecanlılar birincilikten dolayı… İlk kez katılmışlar TEKNOFEST’e…
Yarışma konseptini anlatan başarılı ekip; “Bizler Hayalperest Dahiler takımı olarak Deneyap Makeathon yarışmasına katıldık. Yarışmada bizlere bir konu verildi ve bu konuda bir proje geliştirmemiz istendi. Gerekli malzemeler sağlandı. 3 gün süremiz vardı. Bizler de; “Su İsrafı Kontrol Sistemi" isimli projemizi geliştirdik. Türkiye genelinde 728 ortaokul takımı arasından birinci olduk” şeklinde tarif ettiler.
Geliştirdikleri sistem su israfını önlüyor
Takımın projesi de son derece anlamlı… Günümüzün en önemli küresel sorunlarından biri olan iklim değişikliğine bağlı olarak, su kaynaklarının azalması sonucu yaşadığımız kuraklık, suyu tasarruflu kullanmayı bir görevden ziyade artık, zorunluluk haline getirdi.
Hayalperest Dahiler takımı da projelerini bu konuda geliştirdi…
Takımın kaptanı Emirhan Vatansever projelerini şu şekilde tarif ediyor; “Bizler projemizde su israfını kontrol eden bir sistem geliştirdik. Suyu fazla açınca ışıklarla ve sesle bizleri uyaran bir sistem bu. Evde, okulda, hastanede her yerde kullanılabilecek şekilde tasarladık. Suyu fazla açtığımızda yeşilden kırmızıya dönüşen bir ışık ve sesli uyarı mekanizması yer alıyor. Suyu ne kadar fazla açık bırakırsak, ses de artmaya devam ediyor ve kullanıcıyı suyu kapatmaya zorluyor. Bir süre sonra insanlar bunu alışkanlık haline getirip, suyu çok açmamaya, israf etmemeye başlayacaklar.”
Şimdi sırada TEKNOFEST 2024 Var…
Gelecek yıl da TEKNOFEST'e katılmayı planladıklarını ifade eden Berra Sezer, Rana Açar, Zehra Pınar Eligül ve Emirhan Vatansever, şimdiden çalışmalara başladılar. 9 ay sonra başvuruların başlayacağını hatırlatan ekip, yine büyük bir başarıya imza atmak istiyor.
Bizler onlardaki bu azmi gördükçe, başarının yeniden geleceğine dair zaten hiçbir şüphe duymuyoruz. Yolları açık olsun… (Ferdi Kurtbayram)