Kültür-Sanat

Kitap Kulübü Kuran Annenin Tatlı Serüveni

Lüleburgaz’da pandemi döneminde çocuğunun sınıfı için kitap kulübü kuran anne, yaklaşık 5 senedir aralıksız çocukları bir araya getirmeye devam ediyor.

Melisa Özbek Kor; yaklaşık 20 yıl önce Ankara’dan Lüleburgaz’a iş için göç etmiş. Özel bir şirkette beyaz yakalı olarak çalışan Melisa’nın 2 çocuğu var. Pandemi sürecinde kapanma dönemlerinin yaşandığı, çocukların eğitimden mahrum kaldığı ve bazı sektörlerin evden çalışma dönemine geçtiği günlerde o da çocuklarıyla bu süreci evde geçiriyor. İşini evden yaparken bir yandan da çocukları ve dersleri ile ilgilenen anne; zoom uygulaması üzerinden toplantı yaptığı bir günün sonrasında aklına bir fikir geliyor. Bu süreci kendisinden dinledim. Kendisini seneler boyunca kalitesi artarak devam eden bu çalışması için hem kutluyor hem de takdir ediyorum.

*Sevgili Melisa; kitap kulübü ne zaman başladı?

Benim büyük kuzumun okula başladığı sene 2020 senesiydi. Dünya çapında pandemi koptu çocuklar ayrı kaldı. Zaten 1. Sınıflardı. Birbirleriyle tam bağ kuracakları dönemde evlere kapanmak zorunda kaldık. Okumayı yeni öğrenmiş çocuklar yeni tanışmıştı. 

*Kitap kulübü kurma fikri de o zaman mı çıktı ortaya?

Ben işim gereği hep zoom üstünden toplantı ve iş görüşmeleri yapıyordum. Sonra dedim ki neden çocuklarda zoom üzerinden buluşmasın? Birbirlerini hem daha iyi tanımaları hem de güzel bir amaç üzere birleşmeleri için kitap kulübü kurmaya karar verdim. Kulüp görüşmelerini de yine zoom üzerinden yapmaya başladık. 

*Şimdi nasıl devam ediyor süreç?

Kulübümüzde 8-12 yaş aralığı çocuklar var. Önce zoomile başladık; şimdi canlı buluşmalarla devam ediyoruz her ay buluşmaya. Bazen yazar konuk ediyoruz. Şu anda çocuklar 6. sınıfa geçti. Yaz kış ara vermeden konseptli buluşmalarımız oluyor. Mesela çılgın saç, kurabiye yapımı, Charlie’nin Çikolata Fabrikası kitabındaÇikolata Evi’nde buluştuk mesela. 2021 de ilk buluşmamızı yapmıştık, hala devam ediyoruz. 

*Buluşmalarınızı nerede yapıyorsunuz?

Buluşmalarımızı dışarıda mekanlarda yaptık hep. Ancak bu sene konu başka bir yere evrildi. Lülebrgaz Belediyesi ile de kitap buluşmaları yapmaya başladım. Benim kitap kulübü oraya doğru verildi. Belediye için düzenlediklerim sabit bir yerde Gençlik Parkı’ndaki bilim atölyesinde oluyor. Çocuk hakları birimi ile ortak çalışıyoruz.

*Kitapları nasıl belirliyorsun?

Kitapları yazar Anıl Basılı’nın kitap önerileri ile seçiyorum. En son Mucizenin Adı Umut kitabıile Mehmet Gönen’i konuk ettik. Anıl Basılı’nın yeni kitabı ile de kendisini Ocak ayında konuk edeceğim. Kasım ayında yeniden toplanmaya başlayacağız. Kasım ayında da yazar İsmail Güzelsoy’u konuk edeceğiz. Kitap Kulübü toplantıları belediyenin sayfasından da duyuruluyor. Ayda 2 kitap buluşması düzenleyeceğiz.