Geleceğin medya çalışanlarının, tecrübeli isimler ile bir araya geldiği programda sektörün bugünü, yarını ve yeni adım atacaklar için önemli konular ele alındı. Ekranın İki Yüzü: Sahada ve Stüdyoda Habercilik Söyleşisi saat 13:00’da başladı. Programa; Ülke TV Haber Spikeri Arzu Yıldırım Şenlik, Ekol TV Haber Muhabiri Çağdaş Şenlik ve Anadolu Ajansı İş Dünyası Haberleri Müdürü Furkan Gençoğlu konuşmacı olarak katıldı.

Kırklareli Alternatif Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Hacer Gökkaya’nın da dinleyici olarak katıldığı söyleşi etkinliği öğrencilerin büyük beğenisini topladı.

A A 20250428 37779147 37779143 K I R K L A R E L I U N I V E R S I T E S I N D E S A H A D A V E S T U D Y O D A H A B E R C I L I K A N L A T I L D I

Geleceğin Medya Çalışanlarına İlk Öğüt

Geleceğin medya çalışanları ile bir araya gelen usta isimler, tecrübelerini aktardığı programda en belirgin öğüt; “Bu meslek sevmeden yapılmaz” oldu. Sektöre başlama dönemlerinden bahseden konuşmacılar, karşılaştıkları zorlukları ve çözüm şekillerini anlattı.

“İş, İşte Öğrenilir”

KLÜ Sosyal Bilimler MYO Müdür Yardımcısı Haluk Keskin’in moderatörlüğünü yaptığı söyleşide ilk konuşan isim Anadolu Ajansı İş Dünyası Haberleri Müdürü Furkan Gençoğlu oldu. Eğitim gördüğü dönemden bahseden Gençoğlu, aktif olarak çalıştığını dile getirdi. Gençoğlu, “İş, işte öğrenilir. Mezun olduğumda 4 yıllık iş tecrübem vardı ve bu durum iş hayatımda büyük fark yarattı” dedi. Şuan için zor şartların olduğunu belirten Gençoğlu, eskiden de işlerin ve sektörün zor olduğunun altını çizdi. Bahaneler ve şikayet etmek ile zaman geçirmek yerine denize atılarak mücadeleye başlamayı tavsiye eden Gençoğlu, “Her şey gül bahçesi değildi. Kanadık ama kabuk tuttu” sözlerini ifade etti. Tecrübenin ve nitelikli elemanın büyük önem taşıdığını vurgulayan Gençoğlu, “Şikayet etmek bir tercihtir. Şikayet edenlerin bir şey kazandığını görmedim. Buradaki zamanınızı iyi değerlendirin. Program öğrenin, bunlar için kurslara yazılın” ifadelerini kullandı. Haberciliğin görünmeyeni sunmak olduğunu belirten Gençoğlu, Türkçe'yi iyi kullanmanın çok değerli olduğunun altını çizdi. Susurluk gibi ülke gündemini uzun süre meşgul eden habere giden muhabirin bir kaza haberi diye gittiğini belirten Gençoğlu, ajans haberciliğinde bahanenin olmayacağını söyledi.

Meslekteki dijitalleşmeyi işaret eden Gençoğlu, sektöre başlamak isteyenlerin bu dijitalleşmenin ve sağladığı avantajların farkında olunması gerektiğini belirtti. Emekliliği olmayan bir meslek olduğunu dile getiren Gençoğlu, haberciliğin itibar edildiği bir meslek olduğunu vurguladı.

A A 20250428 37779147 37779144 K I R K L A R E L I U N I V E R S I T E S I N D E S A H A D A V E S T U D Y O D A H A B E R C I L I K A N L A T I L D I(Soldan Sağa Sırasıyla: Anadolu Ajansı İş Dünyası Haberleri Müdürü Furkan Gençoğlu, Ülke TV Haber Spikeri Arzu Yıldırım Şenlik, Ekol TV Haber Muhabiri Çağdaş Şenlik)

“Kendini İspat Etmenin Zor Olduğu Bir Meslek”

Meslekte tecrübenin ve bilgi birikiminin önemine değinen Ülke TV Haber Spikeri Arzu Yıldırım Şenlik, her konu hakkında bilgi sahibi olmanın gerektiğinin önemini vurguladı. Ekranda olmanın farklarını ve zorluklarını dile getiren Şenlik, muhabirlik yaparak başladığını ifade ederek kendisine en çok ‘Nasıl spiker olabilirim?’ sorusunun yönetildiğini dile getirdi. Ekranda göründüğünden çok daha zor bir meslek olduğunu belirten Şenlik, “Kendini ispat etmenin zor olduğu bir meslek. Çok Çalışman gerekiyor ve asla mesai saati yok. Her an yeni bir haber ve gelişme olabilir. Bulunduğum noktaya gelmek için çok emek verdim. En çok nasıl spiker olabilir diye soruyorlar.

1111-4

Kırklarelili İş İnsanlarından Alternatif’e Ziyaret Kırklarelili İş İnsanlarından Alternatif’e Ziyaret

İyi bir spiker olabilmek için çok uzun zaman muhabirlik mesleğini gerçekleştirdim. Her an her şeyi konuşuyor olabilmek gerekiyor. Ekrana gelen bir görüntü üzerine 10 dakika konuşabilmek lazım bunu da bana muhabirlik kazandırdı. Ben geldim spiker olmak istiyorum bu biraz zor. Suriye'ye gittim. Oradaki savaş tecrübelerinden de çok önemli kazanımlar elde ettim. Sıcak işlerde çalışmak çok büyük tecrübeler katıyor insana” şeklinde konuştu.

A A 20250428 37779147 37779145 K I R K L A R E L I U N I V E R S I T E S I N D E S A H A D A V E S T U D Y O D A H A B E R C I L I K A N L A T I L D I

“Bu İşi Sevmiyorsanız Yapmayın”

Sektörün dijitalleştiğini ve birçok alanda ciddi eleman eksikliğinin olduğunu vurgulayan Ekol TV Haber Muhabiri Çağdaş Şenlik, “Piyasadan uzak bir yerdesiniz ama bu kaybettiğiniz anlamına gelmiyor. Birinin buraya gelip bir şeyler anlatması çok değerli. Keşke sizler gibi bu işi yapmak isteyen idealist tüm insanlara da ulaşabilsek.

Erken başlamak gerekiyor bu işe, dijitalleşen bir dönemdeyiz. Sosyal medya üzerinden haberler yapabilirsiniz. Bu şekilde dijital haberci olursunuz. Sektörde tecrübe elde etmiş olursunuz” dedi. Sektör içerisinde farklı alanların olduğunu ve her alanın farklı gereksinimlere ihtiyaç duyduğunu vurgulayan Şenlik, “Yaptığım iş ile ilgili çok izledim ve izlenim topladım, aynaya bakarak kendimle konuştum, kafamdan olay yeri uydurdum çünkü iyi anlatabilmek zorundayım. Gördüğünüz bir şeyi güzel ve süslü bir şekilde anlatmalıyız” ifadelerini dile getirdi.

A A 20250428 37779147 37779146 K I R K L A R E L I U N I V E R S I T E S I N D E S A H A D A V E S T U D Y O D A H A B E R C I L I K A N L A T I L D I-1

Sektörde ciddi eksikliğin olduğunu belirten Şenlik, ekran önünde olduğu kadar ekran arkadaşında da yapılan işlerin olduğunu vurguladı. Sevilmeden yapılamayacak bir meslek olduğunu üstüne basa basa vurgulayan Şenlik, öğrencilere bu dönemde hedeflerini belirlemeleri gerektiğini söyledi. Yaşadığı zorluklara da değinen Şenlik, “Bu iş emek istiyor ama severek yapabilirsiniz ciddi bir stres var bu işte sevmeden yapılabilecek bir iş değil. Bu işi sevmiyorsanız yapmayın hayatınızı mahvedersin yıllarımızı çöp edersiniz. Kavgacı, yüzsüz, ısrarcı olmalısınız. İnsanlar size hakaret edebilir, bunları sineye çekeceksiniz, iş odaklı başarıyı kovaladıktan sonra para kazanmaya başlıyorsunuz” ifadelerini dile getirdi. Öğrencilik yıllarının tecrübe kazanmak için büyük bir fırsat olduğunun altını çizen Şenlik, “Öğrencilik yıllarını tecrübe kazanmak için kullanın. İş görüşmesine gittiğinizde öğrenci dönemlerinde yaptıklarınız sizin cv'niz olsun” dedi.

Programın sonunda plaket takdimi gerçekleşti ve konuklar ile öğrenciler günün anısına özçekim yaptı.

A A 20250428 37779147 37779142 K I R K L A R E L I U N I V E R S I T E S I N D E S A H A D A V E S T U D Y O D A H A B E R C I L I K A N L A T I L D I
 

Editör: Şefik Kenar