Ticaret Bakanlığı tarafından yayınlanan duyurunun ardından 1 Temmuz itibari ile yürürlüğe giren berber ve kuaförlerin haftanın 1 günü kapalı kalma kararı esnafı memnun etmedi. Kırklareli Berberler ve Kuaförler Odası Başkanı Kurtuluş Karakahya, alınan kararın berber ve kuaför esnafını zora sokacağını söyleyerek; “Bu alınan karar zaten refah durumu iyi olmayan esnafımızı daha da kötü etkileyecek. Yani berber ve kuaför esnafına haftanın 1 günü kesinlikle kapatacaksın deniyor. Şimdi refah durumu iyi olan insan zaten haftada 1 gün olan o tatili kendisi ister. Kim ister Pazar gününde ailesiyle vakit geçirip dinlenmek varken gidip çalışmayı. Durumları olmadığı için o günlerde dükkanlarını açıyorlar” dedi.

D S C 0110

“Çok fazla tepki var”

Bu durumun 2 yıl önce de gündeme geldiğini vurgulayan Karakahya ümitlerinin onaylanmaması olduğunu ifade ederek; “2 yıl önce ertelediler ancak bugün itibariyle yürürlüğe koydular ama yine çok fazla tepki var. Sadece Kırklareli değil diğer şehirlerdeki oda ve esnaf tarafından da. İlgili bakanlıkla görüşülecek biz de konuyla alakalı yetkili mercilerle görüşmelerimiz yapacağız. Çünkü o mantıksız hususlar var. Bizim sektörde en çok kazanç sağlayacağımız en çok iş yapacağımız zamanalar yazları düğün sezonu. Şimdi hangi gün düğün olacak diye bir kanun yok. Kuaförün kapalı olduğu gün düğünü olan bir hanımefendi geldiği zaman yapamayız kapalıyız mı diyeceğiz. Bu sefer bu durumu suiistimal etmeler ve kaçağa yönlenmeler başlayacak” şeklinde konuştu.

Kaçak Çalışmalar Artacak

Bu kararın özellikle İstanbul Kuaförler Odasının isteğiyle gerçekleştiğini söyleyen Karakahya, amacın kaçak çalışanların yakalanması olduğunu ancak bu sistemle bunun mümkün olmadığını belirtti. Bu durumun kuaförlerin çoğunluğunun isteği dışında geliştiğinin altını çizen Başkan Karakahya; isteyen esnafın zaten kapatabileceğini ama çalışmak isteyenlerin önüne geçmenin mantıksız olduğunu ifade etti. Esnafın dükkanını istediği zaman açıp istediği zaman kapatabilmesi gerektiğini kaydeden Karakahya, bu kararda yasak çalışanları kimin denetleyeceğinin de henüz belirlenmediğini de vurguladı. Çözümlerde suiistimal edilmeye açık olduğunu söyleyen Karakahya; “Bu şekilde olursa kapalı günlerde düğünü olan vatandaşlar gelecek kaçak olarak esnaf onların evine gitmek isteyecek bu sefer kaçağın önüne geçmek değil yeni kaçak çalışmanın önünü açmış olacaklar. Dönüp dolaşıp daha negatif durum olacak” ifadelerini kullandı.

Clipboard01-501

Kadın Kuaförleri Yarın Kapalı Olacak

Yeni yasaya göre yarın tüm kadın kuaförlerinin yarın kapalı olması gerektiğini söyleyen Karakahya; yarın randevusu olan kuaförlerin, düğünü olan vatandaşların ne yapacağını sordu. Önümüzdeki Pazar günü de erkek kuaförlerinin kapalı olacağını belirtti.

Belediye 9 Günlük Su Kaldı Demişti AFAD Sağanak Uyarısı Yaptı Belediye 9 Günlük Su Kaldı Demişti AFAD Sağanak Uyarısı Yaptı

Bu durumun geri dönüşü olması için çabaladıklarının altını çizen Başkan Karakahya, bu kararın kaldırılmasının tüm berber ve kuaför esnafının yararına olacağını vurguladı.

Muhabir: Volkan Abuy