Kırklareli’nin Lüleburgaz ilçesinin Çengelli köyünde tarla günü yapıldı. Yapılan tarla gününeVali  Birol Ekici, Milletvekili Ahmet Gökhan SARIÇAM, Vali Yardımcısı Yusuf GÜLER, İl Müdürü Mehmet AKSOY, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut ŞAHİN, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Adnan TÜLEK, Belediye Başkanları, STK temsilcileri, siyasi partilerin temsilcileri, muhtarlar, tohum üreticileri ve üreticiler katılım sağladılar.

%90 hibeli olarak çiftçilere ulaştırılan bu tohumlardan yetiştirilen Ayçiçeği bitkilerinin hasadı için hazırlanan tarla gününde açılış konuşmasını yapan Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Adnan Tülek, ıslah çalışmalarının çok kapsamlı ve uzun yıllar sürmesinden bahsetti. Şu ana kadar üretilen tohumların, bölgede sık rastlanan hastalıklara karşı dayanıklı olduğunu ve önümüzdeki sene içinde yeni tohum çeşitlerinin üreticilerle buluşturulacağından bahsetti.

İl Müdürü Mehmet Aksoy ise konuşmasında, “Enstitümüz tarafından üretilen bu yerli ve milli tohumlarımız sahada yüzümüzü güldürmeye devam ediyor. Piyasada ki diğer tohumlara kıyasla bu geçirdiğimiz kurak yıla rağmen verimlerimiz gayet iyi durumda. Sayın Cumhurbaşkanımızın tarımı stratejik alan ilan etmesi, Devletimizin yerli ve milli tohum üretimine Araştırma Enstitülerimiz aracılığı ile hız vermesinin önünü açtı. Bundan dolayı, devletimiz üretimi ve üreticileri her zaman farklı destekleme kalemleri ile geliştirmek için, yeni modeller oluşturmuştur. Yerli ve milli tohum çalışmaları üreticimizi sevindirirken, yeni tohum çeşitleriyle bundan sonrada sevindirmeye devam edecektir. Katılım yapan bütün haziruna teşekkürlerimi sunar, çiftçilerimize ise hayırlı ve bereketli hasatlar dilerim." dedi.

Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, yıllar önce planladıklarının şuan hayata geçtiğini görmenin mutluluğunun tarif edilemeyeceğini söyledi. Çiftçilerimizi yerli ve milli tohumu tercih etmelerinin, yaptıkları çalışmayı karşılıksız bırakmadığının bir göstergesi olduğuna değindi. Bundan sonra da tohum ekim alanlarının artarak devam edeceğinin üstünde durdu.

Milletvekili Ahmet Gökhan Sarıçam da yaptığı konuşmada, “Geçmiş milletvekilliği dönemlerimde Ayçiçeği ile ilgili yerli ve milli tohum eksikliğinin farkındaydık. O dönemlerde yaptığımız araştırmalar ve girişimlerin nerelere geldiğini görmekteyiz. Çünkü ıslah gerçekten uzun ve sabır gerektiren bir iş, bizim kurumlarımız gereken özen ve azmi gösterince bu işlerin kısa bir sürede meyvelerini aldıklarını görüyoruz. İlimizde Ayçiçeği ile ilgili çalışmalar her geçen gün artarak devam edecektir. Bizde bunun destekçisi olmaya devam edeceğiz." dedi.

Programın kapanış konuşmasını yapan Vali Birol Ekici ise, “Dünyamız her geçen gün nüfus artışıyla birlikte, gıda güvenliği sorunuyla karşılaşmaktadır. Ama ülkemiz kendine yetebilen bir durumda olduğundan, güçlü bir duruş sergilemektedir. Bölgemizde yapılan yerli ve milli tohum çalışmalarından bizi sevindiren haberler gelmeye devam ediyor. Böylece bizde üreticimizin daha güvenilir ve sürdürülebilir tarım yapacağının farkında oluyoruz. Katılım yapan herkese teşekkür ediyorum, bereketli bir hasat sezonu geçirmenizi temenni ederim." dedi.

Programın sonunda ayçiçeği hasadı yapılıp, katılım yapan herkese yemek ikram edildi.

Yapılan bilgilendirmede; “Bakanlığımız Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından yürütülmekte olan Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında ilimizin de içerisinde bulunduğu Trakya Bölgesinde TAGEM tarafından geliştirilmiş yerli hibrit çeşitlerin üretiminin yaygınlaştırılması amacıyla %60 Bakanlık Katkısı (1.999.500 TL), %30 Trakya Kalkınma Ajansı Katkısı (999.750 TL) ve %10 Çiftçi Katkısı (333.250 TL) olmak üzere toplam 3.332.500 TL bütçe ile 532 üreticimizin talepleri İl Müdürlüğümüzce alınarak Trakya Kalkınma Ajansı ile imzalanan protokolle hayata geçen projenin tarla günleri yapılmaya devam ediyor” dendi. (Haber Merkezi)

Editör: Emrah Yıldırım