Kırklareli İl Genel Meclisi Kasım ayı birleşimlerini sürdürüyor. 6. Birleşim 8 Kasım Çarşamba günü saat 16.00’da Aydın Karakoç başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantının olağan gündemine geçilmeden önce gündem dışı söz alan Meclis üyesi Hüseyin Taşkın, kuraklık ve su problemi ile ilgili konuştu. Taşkın su tasarrufu ile ilgili alınacak önlemleri sıraladığı açıklamasında; “21. Yüzyıl bildiğiniz gibi su kullanım yılı. Suyun doğru yönetilmesi en önemli konulardan biri. Yağmur suları mutlaka hasat edilmeli. Atık sular ileri kademe arıtılarak, yeniden kullanılmalı. Şebeke sisteminde kayıp kaçak oranı yüzde 10’un altına indirilmeli. Su israfını önlemek için su ücret tarifeleri yeniden düzenlenmeli. Barajların etrafı ağaçlandırılmalı. Çim ekimine son verilmeli. Suyu az seven çalı ve sarmaşık dikilerek yeşil alanlar oluşturulmalı. Yoğun su tüketen sanayiye son verilmeli. Oto yıkama, halı yıkama gibi sektörlerde atık su arıtma yöntemi zorunluluk haline getirilmeli” dedi.
Daha sonra söz alan Yeşim Girgin ise; “Su konusu gerçekten çok ciddi bir konu. Hüseyin Beyin saydığı yöntemler; evet kulağımıza giriyor ama öteki kulağımızdan da çıkıyor maalesef. Şu anda Kasım ayında olmamıza rağmen, havanın yüksek sıcaklığını hepimiz hissediyoruz. Bir yağmur yağıyor, çiftçi hemen tarlasına koşuyor. Artık çevre konusuna geniş bir ufukla bakmamız gerekiyor. Bundan sonra su sıkıntısının köyde, şehirde, beldede, her yerde yaşanacağı belli. Örneğin Lüleburgaz’da yeşil alanların sulaması otomatik sistemle gerçekleşiyor. Demek ki bundan sonra yeşil alanlarda da su tasarrufuna gitmemiz gerekecek. Çok yakın bir zamanda, su konusunda çok büyük sıkıntılar yaşayacağız. Su olmazsa hiçbir şey olamaz. O yüzden bundan sonra yapılacak yatırımlarımızda bu konuyu da göz önünde bulundurmak zorundayız. Çünkü dünya değişti” şeklinde konuştu.
Bunun üzerine Meclis Üyesi Tarık Dökmeoğlu söz isteyerek; “Su problemimiz her geçen gün artıyor. Bu anlamda sondajların daha derin uygulanması gerektiğini düşünüyorum. Yine Belediyelerin otomatik sulama sistemlerinde bir su tasarrufu uygulanmalı. Ayrıca kendi cazibesiyle gelen su kaynaklarımızın depolanması da çok önemli” dedi.
“Trakya Çocukları Bize Hesap Soracak”
Meclis Başkanı Aydın Karakoç ise yaptığı açıklamalarda çarpıcı tabloyu gözler önüne serdi. Karakoç; “Bu konuda söylenecek, yapılacak çok iş var. 26 yıldır mücadelesini veriyoruz. Planları yaparken, su birliklerini koymuştuk, yönetmeliğini hazırlamıştık. Bir gelişme olmadı. Tüm Trakya’daki suyun planlamasını yapacak bir birlikti.
Şu anda rakamları topluyorum. Sadece Tekirdağ’da 18 tane OSB bölgemiz var. Kırklareli’nde 4, Edirne’de 4 civarında OSB var. Hala daha kurulmaya çalışılıyor. Fabrika sayıları 5000’lere yaklaştı. Hala da fabrikalar getirilmek isteniyor. Aşırı sulamalar, kaçak sondajlar, Su Birliğinin kurulamaması, ormanlarda karlı gün sayısının azalması, ısı artışı… Problemler çok büyük. Eğer biz Trakya’da su planlamasını yapamazsak önümüzdeki 10 yıl sonra Trakya çocukları bize hesap soracak” ifadelerini kullandı. (Ferdi Kurtbayram)