Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Kırklareli İl Başkanlığı KAÇEP (Kadın Aile Çocuk ve Engelli Politikaları) Birimi, 8 Kasım Dünya Şehircilik Günü dolayısıyla bir basın açıklamasında bulundu. KAÇEP Birim Başkanı Çevre Müh. Pınar Şahin açıklamasında özellikle Kırklareli Belediyesi’nin şehircilik politikalarını eleştirerek;  “Topluma dayatılan ‘Mutlu İnsanlar Kenti’ mottosuyla toplumun taleplerinin önüne geçilmekte ve talepler yok sayılmaktadır” dendi.

Şahin yazılı olarak yaptığı basın açıklamasında MHP İl Başkanlığının bu bağlamda hazırladığı talep ve beklentileri maddeler halinde sıraladı.

Açıklamada şunlar kaydedildi;

“1949 yılından beridir kutlanan Dünya Şehircilik Günü, bu yıl ülkemizde ‘Yeni Yüzyılda Planlama’ temasıyla kutlanmaktadır. Yeni Yüzyılın ihtiyaçları doğrultusunda şehirlerin planlanması, toplumun bugünkü ihtiyaçlarının yanı sıra, gelecek nesillerin de ihtiyaçlarını ve sorunlarını öngörerek daha verimli şehirlerin oluşturulmasını sağlayacaktır.

Şehrimizin planlaması ve şehirleşme faaliyetleri ise maalesef ne gelecek yüzyıla ne de bugünün ihtiyaçlarına hitap etmektedir. Topluma dayatılan ‘Mutlu İnsanlar Kenti’ mottosuyla toplumun taleplerinin önüne geçilmekte ve talepler yok sayılmaktadır.

“Kırklareli Belediyesi, Toplumun Beklentilerine Kulak Vermelidir”

Milliyetçi Hareket Partisi Kırklareli Başkanlığı olarak, toplumun şehirleşme beklentilerini dile getirmeyi görev ve hak olarak görmekteyiz. Kırklareli Belediyesinin, katılımcı yönetim anlayışıyla çalışarak, toplumun beklentilerine kulak vermesi ve dikkate alması gerekmektedir. Beklentilerimizin Kırklareli Belediyesi tarafından dikkate alınması, şehrimizin daha doğru planlanmasına katkı sağlayacaktır. Bu bağlamda;

1. Kırklareli Belediyesi’nin imar planı düzenlemesi bir kısır döngüye girmiş, konut yetersizliği, konut ve kira fiyatlarında artışın nedenlerinden biri olmuştur. Belediye’nin ivedilikle tarım alanlarını koruyan, ticari hayatın da gelişmesine olanak sağlayacak yeni yerleşim alanları planlaması gerekmektedir. Konut imarına açılacak sahaların doğru planlanması, altyapı hizmetinin sorunsuz olarak taşınabileceği alanlarda çalışmalara başlanması gerekmektedir. Ayrıca, akıllı konut sistemleri ve yenilenebilir enerji kullanımına yöneltecek tedbirler alınması gerekmektedir.

“Kırklareli Belediyesi Atık Yönetiminde Geride Kalmıştır”

2. Atık yönetimi konusunda zamanın ve Türkiye’nin çok gerisinde kalmış olan Kırklareli Belediyesi’nin acil olarak atıkları kaynağında ayrı toplama ve sıfır atık çalışmalarına başlaması, evsel atıkların ekonomiye kazandırılması konusunda gerçek çalışmalar yapmaya başlaması gerekmektedir.

“Acil Olarak İçme Suyu Planlaması Yapılmaktadır”

3. Şehrimizde hiçbir anlamda iklime uyum çalışması planlanmamıştır. Bu durum, çok hızlı şekilde değişen iklim şartlarımıza ve yaşanabilecek olumsuzluklara karşı toplumumuzu hazırlıksız kılmaktadır. İklime uyum çerçevesinde kısa vadede şehrimizi etkileyecek en önemli sorun, temiz ve içilebilir su kaynaklarına erişememek olacaktır. Kırklareli Belediyesi’nin acil olarak içme suyu planlaması yapması, içme suyu arıtma tesisinin kapasitesini artırarak konutlara içilebilir nitelikte su hizmetini kesintisiz olarak verebilecek duruma getirmesi gerekmektedir.

4. Şehrimizde rekreasyon alanlarının yok denilecek kadar az sayıda olması sosyal hayatımızı olumsuz yönde etkilemektedir. Özellikle çocuklarımızın doğal ortamda, doğa ve canlı ekosistemlerini yaşayarak öğrenebilecekleri alanlara ihtiyacı bulunmaktadır. Şehrimizin bu doğal kaynaklara sahip olmasına karşın, bu kaynaklardan faydalanma imkanı çok kısıtlı kalmaktadır. Kırklareli Belediyesi’nin doğal alanlarda düzenleme yaparak vatandaşların kullanıma açması, çocuklar için tematik parklar düzenlemesi gerekmektedir.

5. Park ve bahçe yetersizliği şehrimizden en çok anne ve çocukları etkilemektedir. Çocukların güvenle oyun oynayabilecekleri, annelerin çocuklarını rahatlıkla özgür bırakıp aynı zamanda her an gözlem altında tutabilmelerine imkan sağlayacak şekilde planlanmış park alanlarına çok büyük ihtiyaç duyulmaktadır. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılmış olan Millet Bahçesi’ne olan yoğun ilgi, bu ihtiyacın en büyük göstergesidir. Yoğun ilgi nedeniyle Millet Bahçesinde çocuklara oyun alanı kalmamış, yetişkinlerin ve çocuklar birbirlerinden rahatsız olur duruma gelmiştir. Çocuklara oyun ve gelişim alanı sağlamak, yeni yüzyılın ihtiyaçlarına karşılık verebilecek nitelikte parklar ve bahçeler düzenlemek, belediyelerin öncelikli görev alanlarından biridir.

6. Şehrimizde ‘Erişilebilirlik’ olgusunun bulunmaması günlük hayatı ciddi anlamda zorlaştırmaktadır. Öncelikle engelli bireyleri yok sayan yol ve kaldırım yapıları, engelli bireyleri fiziksel olarak zorladığı gibi psikolojik olarak da olumsuz etkilemektedir. Bebek arabası kullanan anneler, engelli aracı kullanmak zorunda olan bireyler gibi erişilebilirlik faaliyetlerine ihtiyaç duyan kesim artık yok sayılmamalı, şehir planlaması çalışmalarında mutlaka dikkate alınmalıdırlar.

“Alelacele düzenlemelerle Çözüm Bulunması Mümkün Değildir”

7. Yaşadığımız trafik sorununa, seçim öncesi yatırımı olarak, alelacele düzenlemelerle çözüm bulunması mümkün değildir. Soruna yeni sorunlar katan kavşak ve yol çalışmaları, planlama yapmadan çalışmanın neticelerini ortaya koymaktadır. Trafik ve park sorunu, Kırklareli Belediyesi tarafından ciddiye alınmalı, çözüm odaklı planlamalar yapılarak hayata geçirilmelidir.

Şehrimizin daha doğru ve verimli planlanması, halkımızın ihtiyaç ve taleplerinin dile getirilmesi ve çözüm üretilmesi için MHP Kırklareli İl Başkanlığı KAÇEP Birimi olarak çalışmaya devam edeceğimizi hatırlatır, 8 Kasım Dünya Şehircilik Gününüzü kutlarız.” (Haber Merkezi)

Editör: Haber Merkezi