CHP Kırklareli Milletvekili Fahri Özkan, okullarda yaşanan temizlik ve hizmetli personellerle ilgili sorunları TBMM’ye taşıyarak, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in yanıtlaması talebiyle soru önergesi verdi.

Özkan yaptığı açıklamada; “Okulların açılmasının üzerinden üç hafta geçmiş olmasına rağmen hala temizlik görevlisi sorunu çözülemedi. Yabancı uyruklu öğrencilerin okuduğu okullardaki güvenlik ve temizlik görevlilerinin giderlerinin bakanlık tarafından karşılanırken Türk öğrencilerin okuduğu okullarda hala temizlik ve güvenlik personeli sorunlarının yaşanması kabul edilemez” şeklinde konuştu.

Kırklareli Üniversitesi’nde Akademik Kurul Toplantıları Sürüyor Kırklareli Üniversitesi’nde Akademik Kurul Toplantıları Sürüyor

Özkan önergesinde, 2024-2025 Eğitim Öğretim yılının başlamasıyla birlikte okullarda temizlik probleminin baş gösterdiğini belirterek; “Milli Eğitim Bakanlığı zamanında gerekli önlemleri alamadı. Hükümetin tasarruf politikaları kapsamında temizlik personelinin çalışma günlerini azaltıldı. Bu durum öğrencilerin sağlığını riske sokmaktadır. Okul yönetimlerinin, hizmetli istihdam etmek için velilerden maddi destek talebinde bulunması, velileri ve öğrencileri çaresiz bir durumda bırakmıştır. Velilerinin ellerinde bez, kova ve süpürgelerle sınıflarda dönüşümlü olarak temizlik yapmaya başladıkları görülmüştür, bu durum kabul edilemez” ifadelerini kullandı.

 “Milli Eğitim Bakanlığı olarak 2024-2025 Eğitim ve Öğretim yılının planlaması yapılırken okulların temizlik, bakım onarım ihtiyaçlarının belirlenmesi ve gerekli önlemlerin alınması hususunda her hangi bir karar alınmış mıdır? Alınmış ise nelerdir? Alınmamış ise nedeni nedir?” diye soran Özkan, “Türkiye’de 2024 yılı itibariyle sayısı 60.734 olan resmi okulda temizlik, bakım onarım için görevli personel sayısı kaç kişidir? Bu görevlilerden kadrolu olarak, sözleşmeli olarak çalışan personel sayısı kaç kişidir? Görevlisi olmayan okul sayısı var mıdır? Var ise bu sayı nedir?” sorularını yöneltti.

İnsanları açlık sınırının da altında ayda 200 dolara çalışmaya mahkûm edilmek istenildiğini belirten Özkan; “2024-2025 eğitim-öğretim yılından itibaren okullardaki temizlik personeli ihtiyacının İŞKUR İşgücü Uyum Programı (İUP) kapsamında karşılandığı, bu kişilere 6 bin 792 TL maaş ödendiği doğru mudur? Bu şekilde istihdam edilen personel sayısı kaç kişidir? Bu kişilerin sözleşme şartları ve özlük hakları nasıldır? Kırklareli ilindeki okullarda bu şekilde istihdam edilen personel var mıdır? Var ise kaç kişidir?” diye sordu.

Bakanlığın Temmuz, Ağustos aylarında yapması gerekenleri okullar açıldıktan 3 hafta sonra yapılmaya çalışıldığını belirten Özkan, “Milli Eğitim Bakanlığı olarak okullara alınacağı açıklanan 30 bin ilave temizlik personel, İşkur okul temizlik görevlisi mi,  kadrolu mu olacaktır? Bu kişilerin çalışma şartları nasıl olacaktır? Bakanlık olarak bu kararı okulların açılmasından 3 hafta sonra almanızın nedeni nedir?” şeklinde sorular yöneltti.

“Kırklareli ilinde bulunan devlet okulu sayısı kaçtır? Bu okullarda görevli kadrolu ve sözleşmeli temizlik personeli sayısı kaç kişidir? Temizlik görevlisi olmayan okul var mıdır? Var ise bu okulların sayısı kaçtır” diye soran Özkan, “Milli Eğitim Bakanlığının asli görevi olmasına rağmen, okul ve yönetimlerinin hizmetli istihdamı için velilerden para istemesi, temizlik işlerini velilere bırakmasının nedeni nedir?” diye sordu.

Editör: Haber Merkezi