18 Nisan 1930 tarihinde Kırklareli’nin Pınarhisar ilçesine bağlı Poyralı köyünde doğan Nazif Karaçam,  ilkokulu köyünde tamamladı. Karaçam, Kepirtepe Köy Enstitüsündeki öğrencilik yıllarında makale yazmaya başladı. Nazif Karaçam, “Gayemiz” başlıklı ilk yazısını 1947'de okul nöbetçisiyken kaleme aldı. Yazdığı yazıyı 5 kilometre yürüyerek Lüleburgaz ilçesindeki "Ön Dilek" gazetesine götüren Karaçam, 25 yıllık eğitim hayatında sınıf öğretmenliği, kütüphaneci öğretmen ve rehber öğretmen olarak görev yaptı.

Nazif Karaçam; Trakya'nın Kültür Çınarı

Trakya'nın "Kültür Çınarı" Nazif Karaçam; Hürriyet ve Milliyet gazetelerinin Trakya bölge sayfalarında çalıştı. Karaçam aynı zamanda; Türk Sesi, Cumhuriyet ve bazı haber ajanslarında muhabirlik yaptı. Damla, Yücel, Varlık, Dernek, Pazar Postası, Özveri, Yeni Adam, Oluşum, Yöre, Ozan Ağacı gibi dergilerde çeşitli konularda yazılar yayımladı. Yerel gazetelerden Trakya’da Yeşilyurt, Yeni İstikbal, Gerçek, Kırklareli, Atayolu, Önadım, Değişim, Çözüm, Trakya Gündemi, Edirne Haber, Tekirdağ Doğuş, Yeni İnan, Trakya 2000, Keşan Saros ve Şarköy’ün Sesi gazetelerinde köşe yazarlığı yaptı. Bu gazetelerden bazılarının yazı işleri müdürlükleri görevlerini üstlendi. Cumhuriyet’te 12 yıl boyunca makale, haber ve yazılar kaleme aldı.

Nazif Karaçam @ Savaş E R D E M 800X445

Nazif Karaçam, Birleşmiş Milletler Teşkilatı’nın 1951 ve 1953 yıllarında Türkiye’de “Birleşmiş Milletler ve Milletlerarası Dayanışma Kavramının Gelişmesi, Birleşmiş Milletler Teknik Yardım ve Barış, Milletlerin Vazifeleri ve Milletlerarası Sorumlulukları” konularındaki fikir ve makale yarışmalarını kazandı. Karaçam 1971 yılında Kırklareli Eski Eserler Koruma Kurulu, 1975 yılında da Ankara Atatürk Enstitüsü Bildirici Üyeliği’ne seçildi.

Trakya'nın "Kültür Çınarı" Nazif Karaçam, bilgi birikimi ile birçok bilimsel toplantıya konuşmacı olarak davet edildi ve bildiriler sundu.

Thumbs B C Ff8D63D58015B9B351B75Fd2B4Cf7Fa0 (1)

Yazılarını topluma fayda sağlamak için kaleme alan Trakya'nın "Kültür Çınarı" Nazif Karaçam, evinin bir odasını makale yazmaya ayırdı, diğer odasını ise 3 bin kitabın yer aldığı kütüphaneye dönüştürdü.

Kırklareli’nde Emniyetten “Dolandırıcılık” Uyarısı Kırklareli’nde Emniyetten “Dolandırıcılık” Uyarısı

Yazdığı 5 kitap ve 35 bin makale ile Kırklareli’nin tarihine ve kültürüne çok önemli katkılar sağlayan Nazif Karaçam, 2018 yılında 88 yaşında hayatını kaybetti.

Nazif K A R A Ç A M @ Mehmet K A Y G I S I Z

Nazif Karaçam’ın Eserleri

20 Aralık Atatürk Kırklareli’nde (1969), Bütün Yönleri İle Kırklareli ve İlçeleri (1970), Ulusal Kurtuluş Savaşında Trakya (1984), Efsaneden Gerçeğe Kırklareli (1995), Kırklareli’ni Geçmişten Geleceğe Taşıyanlar (2014)

Editör: Serhat Ünver