Yerel

O Günleri Yeniden Yaşadılar ‘Yanında Hatıranla Gel’

Yarım asır önceki Türkiye’ye ışık tutan; Ayfer Tunç’un “Bir Maniniz Yoksa Annemler Size Gelecek” duygulu anlara eşlik etti. Çantasına hatıralarını koyan Kitapkolik Lüleburgaz okuma grubu o günleri konuştu, o günleri yaşadı…

Türk yazar, editör ve senarist Ayfer Tunç’un 2000’li yılların başında yayınladığı “Bir Maniniz Yoksa Annemler Size Gelecek” kitabı Lüleburgaz’da kitapseverler tarafından okundu tartışıldı. Lüleburgaz’ın en aktif okuma gruplarından ve Lüleburgaz Belediyesi Kent Konseyi Kültür Çalışma Grubu olarak da faaliyet göstermeye başlayan Kitapkolik Okuma Grubu bu kez Ayfer Tunç için toplandı. 


Geçmişten Gelen Ama Eskimeyen Duygular
Ayfer Tunç Bir Maniniz Yoksa Annemler Size Gelecek adlı bu kitabında cenazeden düğüne, okuldan pikniğe, telefondan faytona 70'li yıllarda nasıl yaşadığımızı anlatıyor. Kitabın ruhuna uygun olarak yapılması planlanan toplantıya tüm grup üyeleri 70 ve 80’li yıllarda ailesinden hatıra kalan eşyaları yanlarında getirdi. Kimisi o yıllara gönderme yapan kıyafet ve aksesuarları giyinerek geldi, kimisi pul peçete koleksiyonunu getirdi, kimisiyse fotoğraf albümlerini, fotoğraf makinelerini ve kasetlerini. 


Yarım Asırlık Hatiralar
Nostaljik eşyalar arasında en çok dikkat çekenler ise grup üyesi Sibel Kocaman’ın “Benim hayatım” dediği ve içerisinde kendi hayatına ait neredeyse tüm ayrıntılarla ilgili belge ve anıların yer aldığı albümü ile yine grup Nihan Ateş’in 45 sene öncesine ait olan ve hala gözü gibi koruduğu kendi ana sınıfı etkinlikleri idi. Tüm bu eşyaların hissettirdikleri hala o günlerdeki gibi heyecan verici duygulardı.
70 ve 80’li yıllarda nasıl yaşanırdı, gelenek ve görenekler, toplum yaşantısı, eğitim ve öğretim hayatı; kısaca o günlere ait herşey konuşuldu. Hatıralar anlatıldı, vefat edenler anıldı, hem gülündü hem ağlandı, bu kitap gerçekten de ruhuna çok uygun bir biçimde dolu dolu anlatılarak paylaşımlarda bulunularak tartışıldı.