Ormanların sürdürülebilir gıda üretimindeki rolü kapsamında bir açıklama yapan Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, geçtiğimiz yıl Odun Dışı Orman Ürünleri (ODOÜ) alanındaki çalışmalar sayesinde orman köylülerine 1,3 milyar TL gelir sağlandığını belirtti.
Orman Haftasının kapanışında yazılı bir açıklama yapan OGM Genel Müdürü Bekir Karacabey şunları kaydetti; “Bugün defne ve kekik gibi stratejik öneme sahip orman ürünlerinde dünya pazarının önemli tedarikçileri arasında yer alıyoruz. Dünya defne ihtiyacının yüzde 90’ı ve kekik ihtiyacının yüzde 60’ı Türkiye’den karşılanıyor. 2024 yılında orman köylülerine sağladığımız 1,3 milyar TL gelir, bu sektörün yerel ekonomiye katkısını da gözler önüne seriyor.”
Türkiye’nin bal üretimindeki gücü artıyor
Bal ormanları ve bal üretimindeki polen ve nektar açısından zengin floraya sahip Türkiye, arıcılık sektöründe de dünya sıralamasında ön planda bulunuyor. Orman köylülerinin istihdamını destekleyen bu sektör, aynı zamanda biyolojik çeşitliliği korumaya katkı sunuyor. Şu anda 100 bin hektar alanda 850 adet bal ormanı olduğunu kaydeden Karacabey, “2028 yılı sonuna kadar bu sayının 1000’e çıkarılmasını hedefliyoruz” dedi.
Dünya çam balı üretiminin yüzde 90’ı Türkiye’den karşılandığını da belirten Karacabey, “Ülkemiz bal üretimi açısından dünya klasmanında ikinci sırada yer alıyor. Arıcılığa sağlanan desteklerle bu başarının daha da ileriye taşınmasını hedefliyoruz” diye belirtti.
2025 yılının “Aile Yılı” olması dolayısıyla OGM, bu yıl orman köylerinde ikamet edenlerden bu sene evlenen kadınlara veya çocuk sahibi olanlara mikro kredi uygulamalarında yüzde 50 hibe verilecek.