CHP Kırklareli Milletvekili Fahri Özkan, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle Meclise soru önergesi sundu. Özkan önergesinde Trakya’daki ayçiçeğinin verim kaybına dikkat çekti. Söz konusu önergede şunlar kaydedildi;

“Trakya bölgesinde etkili olan aşını sıcaklar nedeniyle ayçiçeği üreticilerinin rekolte kaybı yaşadığına dair endişe verici bilgiler kamuoyuna yansımıştır. Özellikle konunun uzmanlarının açıklamalarına göre, aşırı sıcaklar ayçiçeği bitkisinin gelişim evrelerini olumsuz etkilemektedir. Bu durum, çiçeklenme, tabla teşekkülü ve süt olum evrelerinde verim kayıplarına neden olmaktadır. Aynı şekilde uzmanlar aşırı sıcakların ayçiçeği üretimini olumsuz etkilediği, yapraklarda güneş yanığına yol açtığı ve dolayısıyla rekolte kaybına neden olduğu hususunda uyarılarda bulunmuşlardır.

Bu bağlamda;

1- Aşırı sıcakların neden olduğu ayçiçeği verim kaybı hakkında Bakanlığınızca yapılan değerlendirmeler nelerdir?

2- Trakya bölgesinde ayçiçeği üreticilerinin yaşadığı verim kaybının ekonomik boyutu nedir?

3- Yaşanacak rekolte kaybı ve devam eden Rusya-Ukrayna Savaşı göz önüne alındığında ülkemizde yaşanacak olası Ayçiçek Yağı stok krizi ile ilgili bir çalışma var mıdır?

4- Ayçiçeği üreticilerinin desteklenmesi amacıyla Bakanlığınızın almayı planladığı önlemler nelerdir?

5- Ayçiçek üreticilerine yönelik bu zorlu dönemde sağlanacak destekler konusunda bir planlama yapmayı düşünüyor musunuz?

6- Tarım sektörünün sürdürülebilirliği ve çiftçilerimizin korunması adına almayı düşündüğünüz diğer önlemler nelerdir? Her yıl zarar eden, borçları katlanarak çoğalan çiftçilerimizi üretmeye devam etmeleri konusunda nasıl ikna edeceksiniz?” (Ferdi Kurtbayram)

Editör: Emrah Yıldırım