Trakya Kalkınma Ajansı’nın desteği, Büyükmandıra El Sanatları ve Doğal Yaşam Derneği’nin yoğun çabası ve girişimleri ile geçtiğimiz yıl coğrafi işaret tescili alan Brakana Tatlısı sahip olduğu köklü miras ve eşsiz lezzeti ile dikkat çekiyor.

1-1460

Brakana Tatlısı’nın kökeni 1877/1878 yıllarında Büyükmandıra beldesine yerleşen Pomaklara dayanıyor. Beldenin mutfak kültüründe çok önemli bir yere sahip olan bu şerbetli tatlı; bayramlarda, doğumlarda, cenazelerde ve özellikle de düğünlerde yapılıyor.

Bu Pomak Tatlısı Nasıl Hazırlanıyor?

Kırklareli’nde “Afet” Konuşulacak Kırklareli’nde “Afet” Konuşulacak

Yarım küre şeklinde ortası hafif çukur olan Brakana Tatlısı’nın hamuru özel amaçlı buğday unu, süt, yumurta, katı ve sıvı yağ ile hazırlanıyor.

2-758

Tatlının hamuru hazırlanırken yumurta, hamur soğukken ilave ediliyor. Brakana Tatlısı, tatlı ve şerbet sıcak iken iki aşamada şerbetleniyor. İlk şerbetleme, hamur hafif pembeleşince fırından çıkarılarak yapılıyor ve üzeri hafif kahverengi oluncaya kadar tekrar pişiriliyor.

3-380

 “Zahmetli Bir Süreçti”

Büyükmandıra El Sanatları ve Doğal Yaşam Derneği Saymanı Hatice İşbilir geçtiğimiz aylarda internet haber sitemize yaptığı değerlendirmede bu eşsiz lezzetin coğrafi işaret alma sürecinin oldukça zahmetli geçtiğini ifade etmişti. Sayman İşbilir, Brakana Tatlısı için 5 Ekim 2022’de başvuru yaptıklarını ve coğrafi işaret almalarının 1 yılı bulduğunu dile getirmişti.

Hedef Antep Baklavası Gibi Bir Üne Kavuşmak

Hatice İşbilir gelecekteki planlarını da açıklamıştı. İşbilir, hedeflerinin Antep baklavası gibi bir üne kavuşmak olduğunu söylemişti.

5-126

Coğrafi İşaret Alan 7. Ürünümüz Olmuştu

Brakana Tatlısı; Kırklareli Hardaliyesi, Kırklareli Beyaz Peyniri, Kırklareli Kıvırcık Kuzu Eti, Kırklareli Meşe Balı, Babaeski Sarımsağı, Kırklareli Eski Kaşar Peyniri’nin ardından Kırklareli’nin coğrafi işaret alan 7. ürünü olmuştu.

Editör: Serhat Ünver