Çocukların gelişim döneminde ebeveynlerinden gördükleri hareketler ve tepkiler, duygusal gelişimlerinde büyük önem sahibi.
Duygularını tam olarak ifade edemeyen çocukların ebeveynlerinden de doğru bir karşılık almaması ilerleyen dönemlerde içe kapanık olmalarına sebep olacağını dile getiren Uzman Psikolojik Danışman Emine Beste Alban, ebeveynlerin daha bilinçli ve duyarlı olmaları gerektiğinin altını çiziyor.
"Sus Ağlama Demeyin"
Çocuklara yaklaşımın, duygusal gelişim sürecinden önemli olduğunun altını çizen Uzm. Psk. Dan. Emine Beste Alban, "Çocukların duygusal gelişimi ve sağlıklı bireyler olarak yetişmeleri, ebeveynlerin onlara verdikleri duygusal destekle yakından ilişkilidir. 'Ağlama, sus.' demek yerine 'Sarılmak ister misin?' diyen ebeveynlerin yaklaşımı, çocukların duygusal ihtiyaçlarını tanıma ve bu ihtiyaçlara uygun yanıt verme konusunda daha bilinçli ve duyarlı olmaları anlamına gelir" ifadelerini kullandı.
Bireysel ve Toplumsal Sağlık
Çocukların duygusal gelişim sürecinde ihtiyaçlarının farkında olmak gerektiğinin altını çizen Alban, "Bu farkındalık hem çocukların duygusal sağlığına hem de genel toplumsal sağlık ve uyuma katkıda bulunur. Çocuklar, duygularını tam olarak ifade edemedikleri veya anlamadıkları durumlarda ebeveynlerinin rehberliğine ihtiyaç duyarlar. 'Ağlama, sus.' demek, çocuğun duygularının reddedilmesi ve bastırılması anlamına gelir. Bu yaklaşım, çocuğun duygusal gelişimini olumsuz etkileyebilir, zira çocuklar duygularını ifade etmenin yanlış olduğunu öğrenirler ve ilerleyen yaşlarda duygusal olarak içe kapanık olabilirler" sözlerini dile getirdi.
Doğru Ne?
Yapılması gereken doğru davranışı da dile getiren Alban, "Bunun aksine, 'Sarılmak ister misin?' demek, çocuğun duygularının geçerli olduğunu kabul etmek ve ona duygusal destek sunmak anlamına gelir. Bu yaklaşım, çocuğun duygusal zekasını ve empati yeteneğini geliştirmesine yardımcı olur" ifadelerini dile getirdi.