Yurdun dört bir yanından zam haberleri geliyor. Peki Kırklareli'nde vesikalık fotoğraf fiyatlarına zam var mı?

Fotoğrafçılık sektörünün ve Kırklareli'nin tanınmış isimlerinden Ufuk Şumnulu'ya Kırklareli'nde vesikalık fiyatlarını siz değerli www.alternatifgazetesi.com okurları için sorduk.


"40 Yıllık Tecrübe"
Kırklareli'nde iki şube ile hizmet veren Güneş Fotoğrafçılık, sektörde 40 yılı devirdi. Baba mesleğine devam eden Şumnulu, "Güneş Fotoğrafçılık diye babam kurmuştu. Bir diğer şubemiz de Özgürlük ve Demokrasi Meydanı'nda var. Orada babam duruyor. Kırklareli'nde iki şubemiz var. Babam 40 yıldır bu sektörde var. Benim de 10 senem oldu. Burada hem platomuz var. Dış çekimler, tanıtımlar hizmet etmeye devam etmekteyiz" dedi.

I M G 79711
"Uzun Zamandır Zam Yapmadık"
Kırklareli'nde vesikalık fiyatlarına zam gelmediğini ifade eden Şumnulu, "Vesikalık ve biometrik fiyatları aynı olmakla birlikte, 4 adeti 200 TL. Uzun zamandır zam yapmadık. Ancak; başkasında daha ucuza çekildik gibi diyenler olur. O gün esnafın işi değildir, toplu gelenler olur. Müşteri kaçmasın diye fiyat düşer. Ama çekinen de ben ucuza çekildim der. Bu da piyasada karışıklığa yol açar. Ortalaması budur dediğimiz fiyat" ifadeleri dile getirdi.


İşte fiyat listesi;
Vesikalık ve biometrik fotoğrafta,
4 adet 200 TL
8 adet 270 TL
12 adet 340 TL
16 adet 400 TL


Fotoğrafçılık da Enflasyondan Etkilendi
Sektördeki fiyatların da zamlardan etkilendiğini vurgulayan Şumnulu, "Şuan 200 TL çok mu? Bence az, revize edilme durumu var. Bağ-Kur, SSK, elektrik, yediğimiz ekmekten kıymaya kadar olan, yanımızda çalışanların masraflarına olan zamlardan dolayı vesikalık fiyatları da artacak. Tekirdağ'da Çorlu'da 4 adet vesikalık 300 TL. Lüleburgaz'da 200-250 TL'ye çeken var. Halk der ki; 200'e çeken var, ben de derim ki 250'ye de çeken var. Şöyle bir örnek vermem gerekirse, bundan 7-8 sene önce 4 adet vesikalık ile bir kilo kıyma alıyorduk der babam. Yaklaşık olarak dengini yakalamak gerekirse, bir kilogram kıyma ne kadar diyelim 600 TL. Ben 600 TL olsun demiyorum tabi ki ancak, bence de çok ciddi bir para. Ama bazı fiyatların ne kadar altta kaldığını ve ne kadar ezildiğini göstermek adına güzel bir örnek olabilir" sözlerini kaydetti.


"Göründüğü Gibi Basit Değil"
İnsanların dışarıdan baktığında basit görüldüğü bir hizmet olduğunun altını çizen Şumnulu, "İnsanların mantığında şu da olmasın, verdiğiniz 4 tane kağıt parçası. Öyle değil o işler. Yukarıda ona göre çektiğiniz makinen, ışığın, elektriğin, baskı makinen, beklediğin zaman var. Hizmetin bedeli böyle değil" sözlerini ifade etti.


"Kışın Kabuğuna Çekilen Bir Sektör"
Yaz ve kış aylarında iş yoğunluğunun değiştiğini dile getiren Şumnulu, "Yazın en çok gelin damat, söz, nişan gibi konular talep görüyor. Burada platomuz var, gerekirse orada da çekim hizmeti veriyoruz. Yazın yoğunluk olup kışın daha kabuğuna çekilmiş bir meslek olarak görebiliriz kendimizi. Yaz kış daima talep gören hizmetimiz vesikalıktır. Ancak vesikalık asla bir dükkana bakmaz. Giderlerinizi karşılayabilirseniz ne mutlu size. Yazın vesikalık da çok yoğun olmaz. İnsanlar işlemlerinin çoğunluğunu kış aylarında daha çok yapar. Okul kayıt zamanları biraz daha artar. Vesikalık da artarsa ok fazla fotoğrafçılık kalmaz" dedi.