Sağlık

Sağlık Müzesi Ziyaretçi Akınına Uğruyor

İlimizin sağlık tarihini gözler önüne seren ve çok ilginç detaylara yer veren müze Türkiye’de sayılı Kırklareli’nde ise tek.  Sağlık müzesi yeni açılmasına rağmen vatandaşlar tarafından yoğun ilgi görüyor.

Kırklareli’nin ilk Sağlık Müzesi Evi Cumhuriyet’in 100. yılında Kırklareli Valisi Birol Ekici, Prof. Doktor Gültaç Özbay ve Kırklareli İl Sağlık Müdürü Çiğdem Cerit’in katıldığı törenle açılmıştı.

Gazetemize Sağlık Müzesi hakkında konuşan Müdür Çiğdem Cerit, Cumhuriyetin 100. yılına büyük önem verdiklerini, bu özel ve güzel günde Kırklareli Sağlık Müzesi’nin faaliyete geçmesinden dolayı büyük onur ve gurur duyduklarını dile getirdi.

Birçok Görülmeye Değer Obje Sergileniyor

Müzede birçok görülmeye değer tarihi eser nitelikli objelerin sergilendiğinin altını çizen Müdür Cerit “Bizim için gerçekten duygu dolu anlar yaşandı. İlimizde el değmemiş, tadilat edilmemiş hastane yok. Hepsini yeniledik. Yenileme işlemleri yapılırken kenara bazı önemli objeler, bazı materyaller, tam bu müzelik dediğimiz sergilenebilmesi için ayırdığımız materyaller koyduk. Bunlar birikmeye başlayınca tam bir ev dolusu eşya oldu. Bu materyaller doğrultusunda bir sağlık müzesi açma fikri oluştu. Bu konuda mülk sahibi Prof. Doktor Gültaç Özbay ile görüşmeler başlattık. Trakya Üniversitesi’nden emekli hocamızı Trakya’mıza misafir ederek 7-8 yıl önce atasından kalan tarihi evi, hem gün ışığına çıkardık hem de kenarda biriktirdiğimiz materyallerimizi sergilemek adına kendisine teklif götürdük. Özel idaremiz ve valimizin de talimatıyla birlikte çalıştık. Şu anda bizler burada kendi ilimizden hastanelerimizde bulduğumuz tarihi nitelikli materyalleri ve birçok görülmeye değer tarihi eser nitelikli objeyi sergiliyoruz.” dedi.

Birçok Değerli İsim Burada

Sağlık Müzesi Evi’nde ayrıca Kırklareli’nin değerleri kişilerine de yer verildiğini vurgulayan İl Sağlık Müdürü Çiğdem Cerit, “Kırklareli’nde okuyan modern psikiyatrinin babası olarak bilinen Mazhar Osman, Çocuk Esirgeme Kurumu’nun Kurucusu aynı zamanda millî mücadelede Edirne’de görev almış Cumhuriyet’in ilk hekimlerinden Fuat Umay ve Gültaç Özbay, uluslararası anlamda kardiyoloji profesörlüğüyle tanınmış birçok kitabı olan, çok sayıda öğrenci yetiştirmiş bir hocamız.  Bunun dışında Hulusi Behçet, Behçet hastalığını kendi adıyla tanıtan ve ortaya çıkaran bir isim. Kendisi Kırklareli askeri hastanesinde çalışan bir diğer önemli isimlerimizdendir. Nazmi Tuncay ‘da önemli isimlerimizden bir diğeri. Bunlar bizim geçmişimize ahde vefa olup, hem onları anarken bir yandan da gelecek nesillere geçmişten izler taşımak için bir fırsat oldu.  Özelikle Kırklareli’nde okuyan tıp öğrencilerinin tıp tarihi derslerinde kullanabilecekleri ve inceleyebilecekleri birçok obje olmasıyla öğrencilerin eğitimlerine destek sağlayacak bir müzemiz oldu” dedi. (Güfte Çanlı)