Geçtiğimiz hafta Lüleburgaz’ın Akçaköy Köyü’nde gerçekleşitirilen Resim Çalıştayına Prof. Dr. Orhan Cebrailoğlu da katılım gösterdi. Çalıştayın kapanış programında en dikkat çeken konulardan birisi de Prof. Dr. Orhan Cebrailoğlu’nun canlı resim performansıydı.
"Bu köyde geçirdiğim günlerde hissettiklerimi, yansımasını yansıtmaya çalışacağım"
Performansını sergilemeden önce açıklamalarda bulunan Cebrailoğlu; Köyde Sanat Projesi’ne Prof. Dr. Basri Erdem’in daveti üzerine geldiğini ve köyde yaşam ve köy insanlarının portreleri üzerine karakalem ve yağlı boya çalışmaları yaptığını belirtti. “Bu gerçekten çok önemli bir proje” diyen Cebrailoğlu; “Sanatın insanların arasına, köye kadar gelmesi; köyle bütünleşmesi, emekle sanatın birleşmesi çok ilham verici ve etkileyici diye düşünüyorum” şeklinde konuştu. Cebrailoğlu; “Birazdan gerçekleştireceğim performansta bu köye geçirdiğim günlerde hissettiklerimi, reflekslerimi yansımasını yansıtmaya çalışacağım. Bir coşku içerisinde, emeğin yüceltilmesi nasıl olur, soyut bir sanat anlayışı içerisinde dışavurumcu bir şekilde göstereceğim” ifadelerini kullandı.
Yaklaşık yarım saat süren performansında Cebrailoğlu birbirinden farklı fırça ve tekniklerle zaman zaman elleri ve ayakkabılarıyla; dev bir tuvale resim yaptı. Sanat camiasında eserleri “Coşkulu, kalabalık, çok sesli toplumsal karakterli, verici, yaraya tuz basan çalışmalar” olarak nitelendirilen Cebrailoğlu; 1970 Azerbaycan Gence'de doğumlu. Orta öğrenimini ve liseyi tamamladıktan sonra Azerbaycan Devlet Güzel Sanatlar Akademisi resim sanatı lisans eğitimini tamamladı.
1998 yılında Selçuk Üniversitesi Eğitim Fakültesi Resim bölümünde yüksek lisansını tamamladıktan sonra, yine Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Resim Ana Sanat Dalı bölümünde doktorayı tamamlayarak 2006’da Yrd. Dr. unvanını, 2013’te Doç. Dr. unvanını almış. 2017de Profesor ünvanı aldı.
Sayısız Çalışması Görücüye Çıktı
Sanatçının, Avrupa, Asya, Afrika ülkelerinde sayısız kişisel ve karma sergileri, uluslararası sanat sempozyumlarında, farklı dergilerde, kitaplarda yazı, makale, bildiri ve konferans, performans çalışmaları bulunuyor. Akademisyen sanatçı Orhan Cebrailoğlu akademik görevinin yanı sıra Uluslararası ve Ulusal on beş den fazla çeşitli kültür, sanat sempozyumları organize etmiş ve küratörlüğünü yaptı. Eserleri yurtdışı ve yurt içinde müze ve özel koleksiyonlarda yer aşıyor. Halen Selçuk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinde öğretim üyesi olarak görevine devam ediyor.