Yerel

Şaylan; “Diyarbakır, Edirne’de Yaşananlar Kırklareli’nde De Yaşanmasın!”

Kırklareli Ziraat Odası Başkanı Ekrem Şaylan, ilimizde çiftçinin son durumunu değerlendirdi.

Kırklareli Ziraat Odası Başkanı Ekrem Şaylan, ilimizde çiftçinin son durumunu değerlendirdi.

Alternatif Gazetesi’ne Konuşan Şaylan, hububat hasadında yüzde 50’ye ulaşıldığını ifade ederek; “Alımda bir sıkıntı yok. Elbette üreticimiz bir an önce mahsulünü teslim etmek istiyor ama her gün 3000 ton alım yapan bir kurumdan bunu beklemek imkânsız. Bununla birlikte alım fiyatları beklentilerimizin oldukça altında kaldı. TMO’nun makarnalık buğday için ton başına 10 bin, ekmeklik buğday için 9 bin 250 ve arpa için 7 bin 250 lira ödeme yapacağını açıklaması, üreticileri hayal kırıklığına uğrattı.

Yine hükümetin yeni vergi taslağı kapsamında, yeme yüzde 10, gübreye ise yüzde 20 oranında Katma Değer Vergisi uygulama planı hayata geçtiği takdirde üreticiyi çok zor günlerin beklediğini söyleyebiliriz” dedi.

“Hayırlı Bir Yağış Bekliyoruz”

Üreticinin yağış beklentisini de yineleyen Başkan Şaylan; “Hayırlı bir yağış beklentimiz var. 10 gün önceki gibi afet seviyesinde değil elbette. Hatırlanacağı üzere dolu yağışı ekili alanlarda çok büyük zarara neden olmuştu. Bu konuda çeşitli talepler gündeme geldi: “Afet Bölgesi ilan edilmeli” şeklinde ama afet bölgesi ilan edilmesi için hayvan telefleri, can kaybı gibi daha büyük zararların oluşması gerekiyor. Neyse ki bizde öyle büyük sonuçlar oluşmadı.

TARSİM hızlı bir şekilde söz konusu alanlarda tespit çalışmalarını gerçekleştiriyor. Sigortası olmayan üreticilerimiz için de Valimiz Sayın Birol Ekici önderliğinde, Cumhurbaşkanlığımızdan bir bütçe talep edilecek” ifadelerini kullandı.

“Hassas Bir Dönemden Geçiyoruz”

Son olarak yangın uyarısında bulunan ve tüm vatandaşları bu konu duyarlı olmaya davet eden Kırklareli Ziraat Odası Başkanı Ekrem Şaylan; “Çok dikkatli olmamız lazım. Oldukça hassas bir dönemden geçiyoruz. Şu an için Kırklareli merkezde ciddi bir sıkıntı yok ama bu hiç olmayacağı anlamına gelmiyor. Dikkatli olmazsak, Edirne’de, Diyarbakır’da yaşanan felaketleri biz de yaşayabiliriz. O yüzden bu konudaki uyarıları lütfen dikkate alalım. Piknikte ateş yakmaktan kaçınalım, sigara izmaritlerini söndürmeden atmayalım. Çünkü hava çok sıcak ve rüzgar da var. Bir yangının çıkması halinde hızla büyümesi kaçınılmaz olur. Özellikle önümüzdeki 10 gün kritik önem taşıyor” uyarısında bulundu.