Adana’da staj ve çıraklık sigortası mağduru olduğunu iddia eden bir kadın CİMER Alo 150’yi arayıp “Staj SGK  başlangıcı olmadığı için yaşamına son vermek istediğini söyleyince polis evine gelerek vazgeçirmeye çalıştı.

“Narin'i Hayattan Koparanlar En Ağır Cezayı Alacaklar” “Narin'i Hayattan Koparanlar En Ağır Cezayı Alacaklar”

Staj ve çıraklık mağdurları, Türkiye genelinde emeklilik haklarına erişim için seslerini yükseltiyor. Staj ve çıraklık süreçlerinde uzun dönem sigorta primi yatırılmaması sebebiyle mağdur olduğunu kamuoyuna anlatmaya çalışan emekçi bireyler, dikkat çekici eylemler gerçekleştiriyorlar.

98E18A78 2840 4A4D B270 3F735A17505C

Bu güne kadar yüzleri gülmeyen mağdurlar, aralarında Adana’nın da bulunduğu 18 ilde dernekleşip, federasyon çatısı altında da birleşti. Zaman zaman bireysel çalışmalar da yapan staj mağdurlarından en ilginç eylem Adana’dan geldi. Adana’da 2 çocuk annesi F.D, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER)Alo 150 hattını arayıp staj mağduru olduğunu, stajdaki sigortanın emeklilikte başlangıç sayılmadığı için yaşamına son vermeyi dahi düşündüğünü söyledi. CİMER birimi söz konusu durumu ciddiye alarak polis merkezine bildirdi. Mağdurun evine gelen polis memuru, F.D ile ikna görüşmesi yaptı. Mağduru vazgeçirmeye çalışan polis memuru bir süre dil döktü ve tutanak tutuktan sonra evden ayrıldı.

B9015A84 Fe7E 46Bb 9376 A92Bbfaffd42

Staj ve çıraklık sigorta başlangıcı oluncaya kadar mücadele etmeye devam edeceklerini kaydeden F.D,  Adana Çobanoğlu Ticaret Meslek Lisesi’nde Bankacılık bölümünde 1996 yılında zorunlu staj yapan F.D, haftanın iki günü okula gidip, üç gün staj yaptığını söyledi.

Öğretmenlerinin kendilerine verilen SSK Sicil Kartlarıyla ilgili olarak, ”Bu SSK kartının değerini emekli olurken göreceksiniz” dediklerini hatırlatan F.D, staj sigortasının uzun vadeli sigorta kollarına başlangıç sayılmadığını yıllar sonra öğrendiğini kaydederek,  “Stajımın sigorta başlangıcı sayılmadığını bilseydim, bir işyerinde çalışıp kendi sigortamı başlatırdım. Staj ve çıraklık sigorta başlangıcı sayılmalı.  ”dedi.    

STAJ VE ÇIRAKLIK MAĞDURLARI NE DEMEK?

Staj ve çıraklık dönemlerinde sağlık ve iş kazası sigortaları ödenmiş olmasına karşın, emeklilik primlerinin yatırılmaması, bu sürelerin emeklilik hesaplamalarında dikkate alınmamasına neden oluyor​​​​​​. Staj mağdurları, zorunlu staj süreçlerinde sigorta girişlerine sahip olmalarına rağmen, emeklilik haklarından yararlanamıyor.

Editör: Haber Merkezi