Sağlıklı suya erişimi kolaylaştıran su arıtma cihazları; bakım ve filtre değişimleri vaktinde yapılmadığı takdirde hastalıklara davetiye çıkarıyor. Konuyu, uzmanına sorduk. Su arıtma cihazı yetkili servisi Soner Gaziyiz, filtresi değişmemiş cihazdan su içenlerin büyük tehlike altında olduğunu söylüyor.

6Cb663Cf F4A8 41Ed 9E06 A62Bc5926089

Sağlıklı, güvenli ve içilebilir suya ulaşmak için kullanılan su arıtma cihazlarında suyu arıtan filtreler bulunuyor. En temiz suya erişim için 5 aşamalı filtrelerin kullanıldığı arıtma cihazları öneriliyor. 2006’dan bu yana Lüleburgaz İhlas Su Arıtma Sistemleri teknik servis hizmeti veren Soner Gaziyiz; süreç içerisinde on binlerce cihaz kurulumu yaptığını belirtiyor. Kireçli ve kirli çeşme suyunun fazla miktarlarda filtrelerden geçmesi sebebiyle filtrelerde zamanla tıkanmalar meydana geldiğini söyleyen su arıtma cihazı uzmanı Soner Gaziyiz, bunun yaşanmaması için bakım ve değişimlerinin zamanında yapılması gerektiğine dikkat çekiyor. Bariyer görevi gören filtrelerin zamanla ömürlerinin dolduğunu söyleyen Gaziyiz,  bunun sebebinin arıtılmamış suyun içerisinde bulunan maddeleri tutmasından kaynaklandığını ifade ediyor. İçme suyu elde etmek için en az 5 aşamalı filtre sisteminin olması gerektiğini söyleyen Gaziyiz; 3 aşamalı filtrelere ek olarak mineralizasyon ve karbon filtrelerinin sürece dahil edilmesini önerdiklerini söylüyor.

5D8A8Bc8 4Cac 4Fae 9C61 1A2Ca5E74377

Normal bir su arıtma cihazındaki filtreleri sırasıyla sayacak olursak 5 mikron filtresi, aktif karbon filtresi, 1 mikron filtresi, granül karbon filtresi ve membran filtre olarak sıralayabiliriz.

Çocuklar Gibi Şendiler Çocuklar Gibi Şendiler

Soner Gaziyiz; zaman geçtikçe suyu filtreleme işleminin kötüleşmesinin sağlığı da tehdit edeceğine dikkat çekiyor. Filtreleri değiştirilmemiş cihazlarda filtrelerin içerisinde biriken virüs ve bakterilerin suyun arıtılmasını engelleyeceğini ve bu mikroorganizmaların suya karışabileceğini belirten Gaziyiz; arıtma cihazını aldıktan sonra yıllarca filtresini değiştirmeyen kullanıcıların olduğunu ifade ediyor. Bunun son derece tehlikeli olduğunu söyleyen arıtma cihazı uzmanı; “Cihazı almış olmakla iş bitmiyor. Bakım ve değişimlerini zamanında yaptırmak gerek. Şu anda on binin üzerinde cihaz müşterim var. Bir kısmı aylardır hatta yıllardır hatırlatmalarımıza rağmen filtre değişimi yaptırmadılar. Sağlıklarının büyük tehdit altında olduğunun farkında değiller” şeklinde konuştu.

Editör: Haber Merkezi