Son dönemlerde defineciler ve doğal afetler nedeni ile tahribata uğramış Vize’ye bağlı Kömürköy yakınlarında Osmanlı-Rus Savaşı sonrası ileri gözetleme kale-kulesi olarak inşa edilen Osmançe Kalesi, yapılacak restorasyon çalışması ile eski ihtişamına kavuşmayı bekliyor.

Bülent Beyin Hikâyesi 27 Ekim’de Kırklareli’nde Bülent Beyin Hikâyesi 27 Ekim’de Kırklareli’nde

Osmançe Kalesi, köye yaklaşık 4 km uzaklıkta bulunuyor. Etrafı iyi gören bir tepe üzerinde yer alan kale, aynı dönem ve maksatlarla kurulmuş civardaki kale-kulelere göre günümüze ulaşabilmiş en belirgin örnek olarak göze çarpıyor.

Rum-Bulgar azınlıklar ve haydutların faaliyetlerine karşı kale içerisine istihbarat ve savunma amaçlı yapılmış 4 adet gözetleme kulesi de Balkan Savaşlarında büyük fayda sağlamış.

Son dönemlerde defineciler ve doğal afetler nedeni ile tahribata uğramış kale yine de benzerlerine nazaran varlığını sürdürüyor. Son yıllarda özellikle yörede düzenlenen doğa yürüyüşü etkinliklerinin önemli duraklarından biri olan ve büyük ölçüde ayakta duran Osmançe Kalesi yapılacak restorasyon çalışması ile eski ihtişamına kavuşmayı bekliyor.

Editör: Serhat Ünver