Kırklareli'ne özgü cins olan Kırklareli Kıvırcık Kuzusu, Osmanlı Dönemine kadar uzanan tarihi ile kendisini benzerlerinin ayırt ettiriyor.

"Kendine Has Lezzet ve Kalite Özellikleri ile Öne Çıkıyor"

Kırklareli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü de Kırklareli Kıvırcık Kuzusu ile ilgili çalışmalarını sürdürerek, Coğrafi İşaretin daha da tanınmasını sağlamayı hedefliyor. Kırklareli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, "Coğrafi işaret tescilli özgün lezzetimiz Kırklareli Kıvırcık Kuzusu; bölgenin özgün iklimi ve bitki örtüsü sayesinde kendine has lezzet ve kalite özellikleri ile öne çıkıyor" sözlerini dile getirdi.

"İlimizde 425 bin Küçükbaş Hayvan Varlığı Mevcut"

Kırklareli'nin tarihi çok eskilere dayanan bir değerinden bahsede Kırklareli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birlik Başkanı Bülent Oral, "İlimizde 425 bin küçükbaş hayvan varlığı mevcut. Bunun yaklaşık 55 bini keçi geri kalan kısmı ise koyundur. Bu koyunların yüzde 70'i yaklaşık kıvırcık ve kıvırcık melezidir. Yöremizin hakim ırkı TÜRKVET kayıtlarında olduğu gibi kıvırcık ırkı olduğunu tespit ettik" dedi.

"Osmanlı Arşivlerine Kadar İndik"

Kıvırcık Irkı ile ilgili araştırmalarda Osmanlı arşivine kadar ilerlediklerini ifade eden Başkan Oral, "Bu Kıvırcık Irkının, Türkiye literatüründeki tarih geçmişini araştırdık. Hatta Osmanlı arşivlerine kadar indik. Kıvırcığın bilimsel olarak yapılan araştırmalarda Kıvırcık Irkının etinin lezzetli, aromasının ve besin değerinin yüksek bir ete sahip olduğunu öğrendikten sonra, bunu farkındalığını yaratmak için; topyekün çalışmaya başladık. Kırklareli Ticaret Borsası, Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası, Kırklareli Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Kırklareli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği ile beraber bunu ön plana çıkarmak için coğrafi işaret alma çalışmasına 2019 yılında başladık. Özellikle kıvırcık ırkının yaptığımız araştırmalarda, etine lezzetine veren vücut yapısının incelenmesini sağladık. Koyununun, kuzusunun tarihinin çok eski olduğunu gördük" ifadelerini kullandı.

"Fatih Sultan Mehmet ve Kıvırcık Irkına İlgisi"

Saray mutfağında önemli yere sahip olduğunun altını çizen Başkan Oral, "Bir anıyı paylaşayım; Edirne başkent olduğu sıralarda Fatih Sultan Mehmet ve diğer padişahlar, Edirne'ye gelen misafirlere hem Bizans İmparatorluğu'ndan olsun hem diğer padişahlardan olsun ikram olarak kıvırcık kuzu keserlermiş. Kurban Bayramlarında özellikle kıvırcık kuzusu keserlermiş. Bunu özellikle gelenek haline getirmişler" ifadelerini dile getirdi.

Kıvırcık Irkı ve Istrancalar

Kıvırcık Irkının, bölge ekosisteminde önemli yere sahip Istrancalar ile yakından ilgilisi olduğuna değinen Oral, "Burada görüyoruz ki, Kıvırcığın tarihi Istrancalar'a bağlı. Biz de çalışmalarımızı sürdürdük. 2021 yılından beri Kırklareli Kıvırcık Kuzu Eti'ne Coğrafi İşaret alarak, hem üyelerimize satışında bir nebze de olsun bir fark yaratmaya çalıştık. Hem de kıvırcık ırkının özelliklerini yansıtarak bölgemizde ilimizdeki varlığını arttırılması konusunda çalışmalarımızı hızlandırdık" şeklinde konuştu.