Sunumu dinleyen TPAO Mesleki Teknik Anadolu Lisesinden 9C,10E,10D,11D sınıfları, Lüleburgaz Anadolu Lisesinden 9A,9B sınıflato TEMA gönüllüsü oldular."Bu sınıfın öğrencileri TEMA gönüllüsüdür sıfıf yaprağı "almayı hak ettiler. TEMA VAKFI Temsilcileri Resul ÇOKAN ve Sibel KOCAMAN ;çevreye duyarlı bireyler yetiştirmek için doğa eğitimlerine başvuran Hülya Kazu, Hikmet Tataroğlu Selma Betül İzci, Nurhayat Kabak, Selma Büyükçerçi öğretmenlerine teşekkür ettiler.
"Yaşamak İçin Yaşatmaya Gönüllüyüz " diyerek sunum öncesi Buray'ın TEMA Vakfı için yazdığı "Yok mu?" şarkısı dinlendi. 

Tekirdağ'da Törende Facia Tekirdağ'da Törende Facia

4F72F297 327B 48F1 B8C5 542Eaa6E2E4F
Türkiyede 4,Dünyada 11 tane olan , biri de Kırklareli İğneada da bulunan LONGOZ Ormanları Sunumu yapıldı. Sunumu hazırlayan Lüleburgaz Lisesi TEMA Gönüllüsü Aras Kaplan 'a  teşekkür ettiler.
TEMA Vakfı Lüleburgaz Yeni Mahalle Sorumlusu Sibel Kocaman yaptığı açıklamada; Küresel iklim değişikliği nedeniyle gerçekleşen ısı artışı, hava kirliliği, buzulların erimesi, su ve gıda kalitesinin düşmesi gibi birçok etken, hastalık sürelerinin uzamasına ve hatta yeni tip virüslerin ortaya çıkmasına neden oluyor.

48F990Ea 399F 4021 B908 4D48807F8103
İklim Değişikliği Türkiye’ye Nasıl Etki Edecek?
Yukarıda da anlattığımız gibi, iklim değişikliğinin sebepleri doğal ve insani olarak ikiye ayrılıyor. İnsan kaynaklı iklim değişikliğinin ana sebebi modern yaşamımızın fosil yakıtlara dayalı olması. Ulaşım, elektrik üretimi ve sanayi üretimleri için fosil yakıtların yakılması sera gazı salınımına sebep oluyor. Bu gazlar atmosfere birikerek dünyamızı ısıtıyor. Ormansızlaşma gibi diğer insan faaliyetleri ise bu duruma katkıda bulunuyor.
Bilim insanları 2030 yılına yaklaşırken sıcaklıkların dramatik bir şekilde artacağını söylüyor. Akdeniz havzası ise iklim değişikliğinden en çok etkilenen bölgelerden birisi olacak. Akdeniz ülkeleri aşırı sıcaklığa bağlı kuraklık yaşayacak. Araştırmalarda, 20 yıl içerisinde sıcaklıkların 2 derece artacağı öngörülüyor., 2 derece küçük bir rakam gibi gözükse de tüm bölge ve özellikle de Türkiye için ciddi etkileri olacak.

C649Aa13 1B01 4317 98A4 B8843A97706E
Türkiye’nin küresel ısınmaya bağlı olarak yaşanan iklim değişikliğinden en fazla etkilenecek ülkelerden birisi olduğunu bilim insanları kanıtladı. Bunun nedeni Türkiye’nin çok çeşitli coğrafi ve bölgesel koşullarının iklim krizinden farklı şekilde etkilenmesi. Peki bu farklı etkiler ne olacak?
Güney Doğu ve İç Anadolu gibi, kurak ve yarı kurak bölgelerimiz çölleşme ve kuraklık ile boğuşurken, Karadeniz bölgesinde yağışlar ve dolayısıyla sel felaketleri (ve erozyon) artacak. Marmara, Ege ve Akdeniz bölgeleri kuruyan havzalar sebebiyle susuzluk ile karşı karşıya kalacak. Hassas ekosistemlerin değişmesinin salgın hastalıkların ve pandemilerin artışına sebep olacağı da öngörülüyor.
Öncelikle ‘iklim krizi’ derken sadece daha sıcak yazlardan ve zorlaşan şehir hayatından bahsetmediğimizi anlatmamız gerekiyor. İklim değişikliğinin etkilerini tarım, endüstri, turizm ve ekonomide de göreceğiz. Araştırmalar, 2030’lu yılların sonlarına doğru hızlı bir sıcaklık artışı olacağını gösteriyor. Küresel ısınma aynı hızda devam ederse, Türkiye’nin batısında yaz ayları 5-6 derece daha sıcak geçecek. WWF’in yayımladığı araştırmada, Orta ve Doğu Anadolu ile Güneydoğu Anadolu bölgelerinde sıcaklıkların 3 ila 4 derece yükseleceğini öngörüyor. Güneyde yağışlar azalacak ve kuraklık artacak. Karadeniz’de ise yağışlar artacak ve sel felaketleri sıklaşacak. Sıcaklık değişimi ile birlikte toprak yapısı da değişecek. Bu durum tarımsal veri kaybına yol açacak. Ekosistemlerin bozulması ve canlı türlerinin kaybolması da beklenen etkiler arasında. Biyolojik çeşitliliğin azalması sadece canlı türlerini değil, tüm ekosistemleri etkileyecek. Dahası, şimdiden kuraklaşmaya başlayan havzaların çölleşeceği öngörülüyor. Ülkemizin su kaynaklarında ciddi derecede azalma bekleniyor.

Editör: Merve Erduğan