Okullar Başladı; 39 Kart’ta Yoğun Başladı Okullar Başladı; 39 Kart’ta Yoğun Başladı

Bitkisel üretim alanında 2025-2027 yılları arasında yapılacak desteklemelerde detaylar açıklandı. 2025-2027 Yıllarında Yapılacak Bitkisel Üretime Yönelik Desteklemeler ile Diğer Bazı Tarımsal  Desteklemelere İlişkin Karar ile birlikte üretimdeki planlamanın sağlanması amaçlanıyor.
Desteklemeler ile birlikte; tarımsal alanda üretimin ve gıda ihtiyacının güvencesinin sağlanması için, üretimde planlı ilerlemeyi sağlamak, verimi ve kaliteyi arttırmak, tarım alanında çevreci metotları kullanmak ve uygulamaların etkinliğini arttırmak amaçlanıyor.

A1-24
Bu uygulama ile ilk defa 3 yıllık destekleme uygulaması oluşturuldu. Bu kapsamda; 2025-2027 Yıllarında Yapılacak Bitkisel Üretime Yönelik  Desteklemeler ile Diğer Bazı Tarımsal Desteklemelere İlişkin Karar, 29 Ağustos 2024 (bugün) tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlülüğe girdi. Uygulamaya alınan program ile birlikte ilk defa, tarımsal alanda verilecek destekler üretim döneminden önce açıklanmış oldu.


Üreticilerin gelecek yıllardaki durumu öngörebilmesi için de önemli olan uygulamada desteklemeler, daha anlaşılır ve kullanışlı hale getirildi.
Temek destekler için kategoriler, üretim maliyetine göre belirlendi ve kategorilere göre kat sayıları belirlendi. Bu kapsamda 2025 üretim yılı için belirlenen destek katsayısı dekar başına 244 TL. Temel desteklemeler ile tüm ürünlerde; mazot için yüzde 50, gübre için yüzde 25 destek sağlanacak.
Uygulamaya alınan yeni desteklemelere göre; kategoride yer alan arpa, buğday üreten çiftçiler dekara 317,2 TL, kategoride yer alan ayçiçeği, fındık, soya, kuru fasulye, çay üreten çiftçiler dekara 366  TL, kategoride yer alan pamuk ve çeltik üreten çiftçilerimiz dekara 549 TL temel destek alacak.
Tarım ve Orman Bakanlığı, desteklemelere yönelik yaptığı bilgilendirmede; "Planlı Üretim Desteği: Tarımsal Üretimin Planlanması Kurulu tarafından arpa, aspir, ayçiçeği (yağlık), buğday, kolza (kanola), fasulye (kuru), mercimek, mısır (dane), nohut, pamuk (kütlü), patates, soğan (kuru), soya ve yem bitkileri Planlı üretim kapsamında yer alan yeraltı sularının yetersiz seviyede ve su kısıtı olduğunun Bakanlıkça tespit edildiği havzalarda  yer alan sulu tarım arazilerinde ilgili üretim yılında Arpa, Buğday, Aspir, Fiğ, Mercimek,  Nohut, Yem bezelyesi, Ayçiçeği (yağlık) üreten çiftçilere ürünün bulunduğu kategoriye göre  hesaplanan tutar üzerinden ilave yeraltı su kısıtı desteği ödenecektir. Yer altı su kısıtının bulunduğu yerlerde planlı üretime uygun üretim yapan üreticilerimizin  mazot ve gübre maliyetinin yüzde 100’ü karşılanacaktır" sözlerini dile getirdi.

Thumbs B C 54E66F688081B969B6D65F87Db12C369
Bakanlıktan yapılan açıklamada desteklemeler ile ilgili şu bilgiliere yer verildi;
"Üretimi Geliştirme Desteği:
Verim ve kaliteyi arttırmak için;
Sertifikalı tohum kullanım desteği,
Sertifikalı/standart fidan kullanım desteği,
Organik tarım desteği,
İyi tarım uygulamaları desteği,
Katı organik-organomineral gübre desteği verilmeye devam edilecektir.

Karar Kapsamındaki Diğer Destekler;
Biyolojik ve biyoteknik mücadele desteği, 2025 yılında örtü altı paket destek tutarı 2 bin 550 TL/da’ dan yüzde 50 artırılarak 3 bin 825 TL/da’a, açıkta paket destek tutarı dekara 870 TL/da’dan  1.305 TL/da’ a çıkarılmıştır. Lisanlı depolarda muhafaza edilen ürünler için kira desteği; Ticaret Bakanlığı tarafından  belirlenen kira ücret tarifesinin yüzde 75’i olarak ödenecektir. Çiftlik Muhasebe Veri Ağı (ÇMVA) sistemine katılım primi desteği; ÇMVA sistemine dahil  olan işletmeler yüzde 50 oranında arttırılarak bin 500 TL’ye çıkartılmıştır. Tarımsal yayım ve danışmanlık desteği yüzde 104 arttırılarak 294.000 TL ye çıkartılmıştır."

Editör: Haber Merkezi