Kırklareli'nde 'Balık Ayhan'lı Sünnet Şöleni Kırklareli'nde 'Balık Ayhan'lı Sünnet Şöleni

Taneye dönen ayçiçeklerinde; baş boyları küçüldü, taneler ufaldı ve yağ oranı da bununla birlikte oldukça aşağı çekildi. Türkiye'nin ayçiçeği üretimin yarıya yakınını üreten Trakyalı çiftçiler, sıcak ve yağışsızlık ile mücadele ediyor. Hasat sezonu yaklaşırken, ürünlerin zor geçen süreçten etkilenmesi üreticiyi düşündürüyor. Kırklareli'nde 1 milyon 100 bin dekarlık alan ayçiçeği ekimi yapıldığı öngürülürken, bu alandaki verimin düşmesi direkt olarak yağ fiyatlarına da etki edecek.
Bu yıl Edirne'de 1 milyon 210 bin, Tekirdağ'da 1 milyon 600 bin, Kırklareli'nde ise 1 milyon 100 bin dekarlık alan ayçiçeği ekimi yapıldığı öngörülüyor.
Ayçiçeği, buğday ve mısır gibi stratejik ürünler için büyük önem taşıyan Trakya Bölgesi üreticisi bu sezon sıcak ve azalan yağışlarla mücadele ederken, verimde olacak azalmalar da zam habercisi olabilir.
Türkiye'de üretilen ayçiçeğinin yaklaşık yüzde 43'ü Trakya'da ekildiği göz önüne alınırsa, hasat mevsiminden sonra yağ fiyatlarını bu durumdan etkilenmesi hiçten bile değil.
 

Editör: Şefik Kenar