Yerel

Trakya'nın Stratejik Ürünlerine Devlet Desteği

Trakya; buğday, ayçiçeği gibi ürünler ile Türkiye'nin üretiminde önemli paya sahip. Tarım ve Orman Bakanlığı, 13 stratejik ürün ile 1 ürün grubuna planlama ve etkin desteleme sürecini başlattı. Bu desteklemelerden, buğday ve yağlık ayçiçeği üretiminde çok geniş bir paya sahip Kırklareli çiftçisi de yararlanabilecek.

Bu yıl ilk defa bitkisel üretim desteklerinin üretim döneminden önce açıklanması ile üreticinin planlama yapabilmesini amaçlayan Tarım ve Orman Bakanlığı destekleri, 2025, 2026, 2027 yıllarını kapsıyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı desteklemeler ile ilgili şu ifadeleri dile getirdi;
"Destek tutarları girdi maliyetlerindeki değişikliklere göre her yıl güncellenecek. Çiftçilerimiz üretime karar vermeden önce, hangi havzada, hangi ürüne, ne kadar destek alacağını bilecek. Çiftçilerimiz planlı üretime yönlendirilmiş olacak. Bu kapsamda belirlenen 13 stratejik ürün ile 1 ürün grubunda planlama ve etkin destekleme süreci başladı."


13 Stratejik Ürün ile 1 Ürün Grubu şu şekilde;
Hububat: Arpa, buğday, dane mısır. Baklagil: Mercimek, nohut, kuru fasulye. Yağlı Tohumlar: Aspir, kanola, pamuk, soya, yağlık ayçiçeği. Diğer: Patates, kuru soğan, yem bitkileri.