İlçe merkezindeki Çömlektepe’nin güney eteğinde 1995-1997 yılları arasında üç sezon gerçekleştirilen kazı çalışmaları ile açığa çıkarılan antik tiyatro, Trakya’nın ilk ve tek ‘cittaslow’(sakin şehir) unvanlı ilçesi Vize’ye gelen yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktası oluyordu. Vizeli araştırmacı tarihçi Barış Toptaş Vize Antik Tiyatrosu’nun tarihini ve önemini şu sözlerle aktarıyor, “M.S. II. Yüzyıla tarihlenen Geç Roma dönemi eseri yapının sahne kısmının Bizans döneminde ciddi bir tahribata uğradığı, sahnenin doğu kısmında bir Bizans yapısına rastlanılması batı kısmında ise bir fırın bakiyesinin elde edilmesi dikkat çekici olmuştur. Tiyatronun oturma kademeleri, bunların arasındaki yollar, sahne binası ve orkestra bölümleri günümüze ulaşabilmiştir. Kazılar sırasında çok sayıda Roma Bizans ve Osmanlı keramikleri, cam ve metal buluntular ile ele geçirilen heykel sahne rölyefleri türlerinin en iyi örnekleri olup Kırklareli Müzesinde teşhir edilmektedir.”
Antik Tiyatro çevresindeki ev ve binalar 2014 yılında yapılan kamulaştırma çalışmasının ardından 2017 yılında yıkılmaya başlandı. O Tarihten sonra ziyaretçinin kabul edilmediği antik tiyatro ve çevresinde yıllardır hiçbir çalışma ve bakımın yapılmaması ise Vize halkını ve dışarıdan gelen misafirleri düşündürüyor. Tarih boyunca Traklardan Roma’ya, Bizans’tan Osmanlı İmparatorluğu’na kadar önemli bir konuma sahip olan Vize ilçemizde, tarihi eserlerin korunması, restore edilmesi ve gün yüzüne çıkartılması adına çalışmaların yıllar içinde giderek azalması ilçenin tarih turizmi adına potansiyelini de olumsuz şekilde etkiliyor.
Öte yandan Vize Antik Tiyatrosu ve çevresindeki tarihi değerlerin gün yüzüne çıkarılması için Trakya Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Yaraş’ın Kültür ve Turizm Bakanlığı’na her yıl başvuru yaptığı ve bu başvurularının yanıtsız kaldığı gelen bilgiler arasında.