Yerel

Trakya’ya İki Coğrafi İşaret Birden

Trakya bölgemizde coğrafi işaretli ürün sayısı her geçen gün artmaya devam ediyor.

Trakya Kalkınma Ajansı öncülüğünde Türk Patent Enstitüsü’ne yapılan başvurular sonrası Trakya bölgemizde iki ürüne daha coğrafi işaret alındığı bildirildi. Trakya Kalkınma Ajansı tarafından Keşan Belediyesi adına coğrafi işaret başvurusu yapılan Keşan Korudağ Çiçek Balı Edirne’nin 13. Coğrafi işaretli ürünü olurken, Kırklareli Meşe Balından sonra bölgemizde coğrafi işaret alan ikinci bal olma unvanını kazanmış oldu.

Korudağ Çiçek Balının yanı sıra Trakya Kalkınma Ajansı tarafından Süleymanpaşa Belediyesi adına coğrafi işaret başvurusu yapılan Tekirdağ Bulaması'nın da coğrafi işaretle tescillediği bildirildi. Trakya genelinde düzenlenen bağ bozumu şenliklerinin olmazsa olmazlarından olan Tekirdağ Bulaması, Tekirdağ’ın 13. Trakya’nın ise 33. Coğrafi işaretli ürüne olarak tescillenmiş oldu. Tekirdağ’a uzun yıllar önce gelin gelen Fatma Karaman’ın üretimini gerçekleştirdiği Tekirdağ Bulaması, Trakya bölgesinin bağcılık kültürünü yansıtan önemli bir tatlı olarak da uzun yıllardır ön plana çıkıyordu.

Kırklareli, Edirne ve Tekirdağ’ın Gerisinde Kaldı

Son alınan coğrafi işaretli ürünlerle Edirne ve Tekirdağ, 13’er adet coğrafi işaretli ürüne sahip olurken, Kırklareli’nin 7 üründe kalması ilimize özgü ürünlerde coğrafi işaret alınması noktasında geride kalındığını gösteriyor. Kırklareli’nde önümüzdeki süreçte Poyralı Pancar Pekmezi, Karaçalı Balı, Paspala Fasulyesi ve Poyralı Dokuması gibi ürünlere de coğrafi işaret başvurusu yapılması bekleniyor.

Coğrafi İşaret Nedir?

Coğrafi işaret, tüketiciler için ürünün kaynağını, karakteristik özelliklerini ve ürünün söz konusu karakteristik özellikleri ile coğrafi alan arasındaki bağlantıyı gösteren ve garanti eden kalite işaretidir. Coğrafi işaret tescili ile kalitesi, gelenekselliği, yöreden elde edilen hammaddesi ile yerel niteliklere bağlı olarak belli bir üne kavuşmuş ürünlerin korunması sağlanır.