Kırklareli İl Genel Meclisi Aralık ayı birleşimlerine başladı. Meclis Başkanı Aydın Karakoç, meclis açılışında yaptığı konuşmada ilimizde kurulması planlanan fabrika ve Rüzgar Enerji Santralleri ile ilgili konuştu
Her türlü yatırıma açık olduklarını ancak çevre ile uyumlu olmasını istediklerini belirten Başkan Karakoç; “Arkadaşlar Çarşamba Günü Trakya Kalkınma Ajansının Yönetim Kurulu ile birlikte 2-3 tane fabrikayı ziyaret ettik Çorlu bölgesinde 1 Fabrikada kağıt fabrikası. Özellikle orasını ziyaret ettik. İlimize de 1 tane kağıt fabrikası yapılmak isteniyor. Bununla ilgili bizim Kırklareli OSB’de 243 Hektar alanlık bir yer verildi. Biz buraya itiraz etmiştik. ÇED raporlarını durdurmaya uğraştık. Fakat bakanlıktan buraya onay çıktı. Bundan sonra Şahsım, Aptullah Mutluer, Belediye Başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu ilimizin bir milletvekili ve birkaç muhtar ile beraber bir dava açtık. Bir kağıt fabrikasının ilimizde kurulmaması gerektiğini, bunu neden söylediğimizi dava konusu yaptık. Konu şu an Edirne İdare Mahkemesinde. Artık bilirkişi ne zaman gelir, ne zaman mahkemeden bir karar çıkar bilemeyiz” sözlerini sarf etti.
“Bu ülke ekonomisinin kaybıdır”
Ziyarette arıtmanın nasıl yapıldığını, arıtmanın yeterli olup olmadığını sorduğu ancak kendisine tatmin edici cevaplar verilmediği söyleyen başkan Karakoç, alınan kararlarla Trakya’da kağıt fabrikasının kurulmasının yasak olduğunun altını çizdi. Konunun yargıda olduğunu ve yargının alacağı karara saygı duyacaklarını kaydeden Karakoç, rüzgar gülleri ile alakalı da konuştu. Trakya’nın elektrik fazlası olduğunu dile getiren Karakoç; “EPDK’nın verileri, Türkiye Elektrik Mühendisleri Odaları verileri, TÜBİTAK’ın verileri incelendiğinde Trakya’nın kurulu kapasitenin ancak yüzde 48’ini kullanıyoruz. Yüzde 52 elektrik fazlası olduğundan sistemler çalıştırılmıyor. Rüzgar gülleri belirli zamanlarda durduruluyor. Şu an Kavakdere’de izin verdiğimiz 840 kilovatlık yine doğalgaza yönelik bir çevrim santrali yapılacak. O da geldiğinde Trakya’nın yüzde 90 elektrik fazlası olacak. O zaman bu rüzgar güllerinin ormanlarda kurulmasının ısrarını kimse çözemiyor. Elektrik Türkiye’nin sistemine veriliyor. Kırklareli’nden Kars’ giden bir elektrik içerisinde binlerce kilovat kayıplar oluyor. Bu ülke ekonomisinin kaybıdır. Kayseri’de kurulsun bu rüzgar gülleri, santraller oralarda da doğalgaz santralleri var” dedi.
Enerji üretimine ve yatırımlara karşı olmadıklarını meclis olarak pek çok enerji yatırımını onayladıklarını vurgulayan Karakoç, rahatsızlıklarının kurulan yerlerin orman arazisi olduğu ve kaybedilmemesi gereken topraklar olduğunu ifade etti.
“Trakya oyun bahçesi değil”
Dünyanın her yerinde santrallerin çeşitlendirildiğini söyleyen Karakoç; “Ama maalesef bizim şu anda Trakya’da enerji fazlası var ona rağmen kurulan 470 civarında rüzgar gülü var, 2 bine yakın müracaat var. Neden bu bölgede bu kadar çok fabrika mı var? Neden sisteme kolayca indiriyorlar ormanlardan rahatlıkla yer alıyorlar. Şahıs tapusuna aldıklarında daha maliyetli oluyor. Ormandan alınca ağaç kesme bedelini veriyorlar ve kamulaştırmadan alıyorlar. Trakya oyun bahçesi değil. Bun oyuna Trakya’da son vermek lazım. Trakya’nın rezervleri belli, suyu belli, rüzgarı belli. Yeni bir Trakya’yı üzerine koyamayız biz. Trakya’yı yok etmek bizim neslimize nasip olmasın. Bizim neslimiz Trakya’yı korumak üzerine olsun. Bizden sonraki neslimiz ne karar verir bilemiyorum. Bizim bilim adamlarımıza, devlet yetkililerimize Trakya konusunda hassas davranmalarını rica ederim. Istrancalar kaybedilecek yer değil” şeklinde konuştu. (Ferdi Kurtbayram)