Tam 30 sanatçıyı yalnızca gönül bağı karşılığında bir araya getiren sanatçı, Türkiye’de eşi görülmemiş bir çalıştaya imza attı. 1 hafta süren çalıştayda dikkatleri üzerine çeken birçok detay mevcut.
24-30 Ağustos tarihleri arasında Lüleburgaz’ın Akçaköy Köyü’nde Emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Basri Erdem ve eşi Nurhayat Erdem tarafından "Köy de Sanat Resim Çalıştayı" düzenledi. Özellikle 30 Ağustos Zafer Bayramı hastasına denk getirilen çalıştayda kendisi ve eşiyle birlikte tam 32 sanatçıyı bir araya getiren Basri Erdem, çalıştayın son gününde haklı gururunu yaşadı. 
Ressamlar hafta boyunca köyde yaşamı, insan portreleri ve doğayı tuvallerine yansıttılar. Her bir çalışma kendine özgü ve birbirinden güzel detaylara sahipti.

4E331258 7475 43D3 A981 903Eb17567C4
Tarımın ‘Sanat’ Hali
Çalıştayda ilgi çeken birçok detayın yanında Prof. Dr. Erdem’in deyimiyle belki de Türkiye’de bir ilk yaşandı. Neredeyse asırlık traktörler bir tuvale dönüşerek ressamların elinde hayat buldu. Ressam Rüzgar Fidan da nostaljik bir traktör üzerine çizdiği Trakya’nın simgesi Ayçiçeklerle bezeli bir Atatürk portresiyle ilgiyi üzerinde topladı. Fidan hayatında ilk kez bir traktörün üzerine resim yaptığını açıkladı.
Çalıştayda dikkat çeken bir diğer detaysa ressamların kullandığı boyaların tamamı Kırklareli’ndeki Türkiye’nin ilk yerli akrilik ve yağlı resim boyası üreten firması olan Colortone tarafından karşılandı. Colortone, Traktörler içinse ayrıca özel bir boya üretti. 


‘Ne Yapacaksın Bu Hurdaları?!’ Dediler
Çalıştay sonu resim sergisinde konuşan Prof. Dr. Basri Erdem; “Bu sayıda bir sanatçıyla köy yerinde bir çalıştay sanıyorum ülke ölçeğinde ilk kez yapılıyor. Bu etkinliğe öteden beri tutkum olan traktörlerin de katılarak sanata dönüştürülmesiyle birlikte de yine sanıyorum Türkiye’de bir ilk yaşanıyor. Bu hepimiz için gurur verici bir olay” dedi. Bunu tarımla sanatın buluşması olarak değerlendiren Erdem, “Tarım bir ülkenin geleceğidir” dedi. 
Bu traktörler alındığında çok eleştiriye uğradığını anlatan sanatçı, hurda traktörleri ne yapacağını merak eden bir kitlenin olduğunu belirtti. Bunun kendisine ait bir hedef olduğunu ifade eden sanatçı, “Bu traktörleri üreten markalara da haber verildi. Belki de üretimde de böyle bir sanatsal kaygı taşınabilir, bilemiyorum” ifadelerini kullandı.
Köy yerinde 30 sanatçıyla bir etkinlik yapmanın zorluğunu anlatan Erdem, Colortone Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Fidan ile Eşi Belgin Fidan’a katkılarından dolayı teşekkür etti. “30 kişinin köyde barındırılması çok zordu” diyen sanatçı Basri Erdem “Bunun için 5 belediyemiz devredeydi; Lüleburgaz, Ahmetbey, Evrensekiz, Büyükkarıştıran ve Vize Belediyesi. Umduğumdan da kaliteli bir etkinlik oldu. Önümüzdeki yıllarda yine özel günlere denk gelecek şekilde etkinlik düzenleme planımız var” şeklinde konuştu.

Edirne Belediye Başkanı Akın, Vatandaşlara Kandil Simidi İkram Etti Edirne Belediye Başkanı Akın, Vatandaşlara Kandil Simidi İkram Etti


“Amacımız Şov Yapmak Değil”
“Amacımız şov yapmak değil. Bize maddi anlamda bir getirisi olmayan bir etkinlikti bu. Normalde bu tip etkinliklerde sanatçıların yol ve telif ücreti ödenir. Buna rağmen aramızdaki sevgi bağına karşılık buradalar” diyen Erdem, Uzakdoğulu bir düşünürün “Bir yıl sonrasını düşünüyorsan tohum ek, on yıl sonrasını düşünüyorsan ağaç dik, ancak bin yıl sonrasını düşünüyorsan halkını bilim ve sanatla eğit” sözüne atıfta bulundu.

1923E526 A508 4Ebe Af76 F9Bc3D1836C0
İmece Usulü Çalıştay
Bu ifadenin ülke olarak neresinde olduğunu bilemediğini ancak ülkenin içinde bulunduğu gerçekleri kabul etmek zorunda olduğumuzu söyledi. Tarıma katkıları olsun, doğduğum topraklara vefa borcunu ödeme amacında olduğunu belirtti. Bu etkinlikte kendisini sevindirenin kendi köyünün halkının ilgi göstermesi olduğunun altını çizerek buna çok duygulandığını anlattı. Özellikle kadınların bu etkinliğin başını çektiğini, unutulan imece etkinliği içerisinde burada hiçbir yardımın esirgenmediğine dikkat çekti.
Üretilen işler açık hava sergisi düzeninde sergilendi. Konya Selçuk Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Orhan Cebrailoğlu Avrupa ve Afrika’da defalarca sergilediği bir performansı sergiledi.

Editör: Merve Erduğan