Balkan Kongre Merkezi’nde düzenlenen etkinliğe Vali Yunus Sezer, Romanya Ankara Büyükelçisi Stefan Alexandru Tinca, Romanya Bükreş Büyükelçisi Özgür Kıvanç Altan, Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Bükreş Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Avrupa Başkent Üniversiteler Birliği (UNICA) Başkanı Doç. Dr. Sorin Costreie, İl Jandarma Komutanı J.Alb. Hacı Ali Büber, İl Emniyet Müdürü Onur Karaburun, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Osman Nuri Hatipoğlu, Prof. Ahmet Hamdi Zafer ve Prof. Dr. Metin Aydoğdu ile dekanlar, müdürler, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Balkan Kongre Merkezi’ne düzenlenen program Romanya Türk-Müslüman Tatarları Demokrat Birliği Can Renkler Folklar Esemble Halk Oyunları gösteri ile başladı.
Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ve UNICA Başkanı Doç. Dr. Sorin Costreie’nin selamlama konuşmasının ardından Vali Yunus Sezer, Büyükelçiler Stefan Alexandru Tinca ve Özgür Kıvanç Altan’ın açılış konuşmaları ile program devam etti.
Romanya Bükreş Büyükelçisi Özgür Kıvanç Altan, Romanya Günleri etkinliğinin Edirne’de yapılıyor olmasını çok anlamlı bulduğunu söyleyerek “Edirne Balkanlar’a açılan kapımız. Dolasıyla Balkanlar’a yönelik yapılan bir faaliyet için Edirne’den daha uygun ve anlamlı bir yer olmaz.” dedi. Türkiye ile Romanya arasındaki münasebetin çok eskilere dayandığını ifade eden Büyükelçi Altan, verdiği örneklerle Romanya ve Türkiye arasındaki tarihi dostluğa vurgu yaptı. Romanya’da yaşayan Türkler ve Tatarların ben Rumen’in demekten ve orada yaşamaktan gurur duyduklarını belirten Altan “Çünkü Romanya onlara o özgürlüğü tanımış. Bunun diğer ülkelere de örnek olması lazım. Bu çok değerli bir şey. Buradaki kardeşlerimiz dinlerini, dillerini, geleneklerini, göreneklerini sonuna kadar yaşayabiliyorlar ve kendilerini ifade edebiliyorlar.” dedi. Altan, ayrıca iki ülkenin çok güçlü askeri ilişkilerinin de olduğunu söyleyerek, iki ülkenin önemli stratejik ortaklıkları bulunduğunu ifade etti.
Romanya Ankara Büyükelçisi Stefan Alexandru Tinca, Trakya Üniversitesinin Romanya kültürüne ve iki ülke arasındaki iş birliğine göstermiş olduğu ilgi ve önemin çok değerli olduğunu ifade ederek “Bugün burada yalnızca Romanya’nın zengin kültür mirasını değil, aynı zamanda Romanya ve Türkiye arasındaki yıllardır sürmekte olan güçlü ilişkilerimizi de kutlamak için bulunuyoruz. İki ülke arasındaki güçlü bağlar, karşılıklı saygı ve anlayışımıza ek olarak ilerleme yolundaki ortak çabamız takdire şayan. Romanya ve Türkiye sahip olduğu çok özel ve güçlü diplomatik bağlar ve iyi niyetleri sayesinde uzun yıllardır karşılıklı fevkalade ilişkilere sahip. Paylaştığımız ortak kültür ve değerleri öne çıkaran ve bizleri birleştiren bu etkinlik de bu güçlü bağın bir yansıması niteliğinde. İki ülkenin de içinde bulunduğu son derece zorlu jeopolitik süreç göz önünde bulundurulduğunda, stratejik ortaklığımız ve işbirliğimizin bulunduğumuz bölge adına olumlu yönde değişimlere imkan tanıyarak son derece yararlı olacağı kanaatindeyim. Yükseköğrenim ve kültürel bağlar bu ilişkilere öncülük etmek ve geliştirmek hususunda ön saflarda yer alıyor. Akademik işbirlikleri ve bugün buradaki gibi kültürel etkinliklerde yapılan karşılıklı kültür alışverişleri yalnızca hayatımızı zenginleştirmekle kalmıyor, aynı zamanda iki ulus arasındaki ortaklığı da güçlendiriyor. Üniversitelerimiz arasındaki işbirliği; eğitim alanındaki potansiyel gelişmeler, ortaklıklar ve iki ulus arasında bir köprü kurarak bilgi alışveriş içinde olmamızı sağlamak ve gelecek nesillere daha parlak bir gelecek kurmak adına ilham olarak adeta bir rol model olmakta.” Dedi ve etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.
Edirne Valisi Yunus Sezer, görevi icabı birçok ülkeyi gezdiklerini, ancak Romanya’nın yerinin farklı olduğunu, Romanya’nın Türkiye’de bir ile gidiyormuş rahatlığıyla ziyarette bulunduğu ender ülkelerden bir tanesi olduğunu söyleyerek, çok büyük kültürel ve tarihsel bağların yanı sıra halkların birbirine olan duygusal bağlılığının çok önemli olduğunu ifade etti. “Hangi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşına sorarsanız sorun Romanya’ya karşı canı gönülden bir sevgi ve muhabbet beslemektedir. Bizim tarihten gelen Romanya’ya karşı çok güçlü bağlarımız var bu bağların güçlenerek devam ettiğini duymak ve görmek, her alanda savunma sanayiinden turizmine, eğitime kadar her alanda bu ilişkilerin geliştiğini görmek bizi son derece mutlu etmektedir.” Diyerek, emeği geçenlere ve katılımcılara teşekkür etti.
Açılış konuşmalarının ardından “Romanya-Türkiye İlişkileri Paneli” gerçekleştirildi. Panelde Doç. Dr. Silvana Rachieru “Uyum Yüzyılı: Romanya-Türkiye İlişkileri 1923-2023”, Prof. Dr. Enis Tulca “Romanya ile Türkiye Arasında Balkanlarda 145 Yılı Aşkın Diplomatik İlişkilerin Modeli”, Prof. Dr. Bianca Roman ve Doç. Dr. Laura Sitaru “Bükreş Üniversitesi'nde Türk Filolojisi ve Kültürel Çalışmalar" ve Prof. Dr. Oana Fotache “20. yüzyılda Romanyalı Jeokültürel Kimliğin Temsilleri” adlı sunumlarını gerçekleştirdiler.