ADD Trakya Şubeleri Pınarhisar’da Yaşananlara Tepki Gösterdiler ADD Trakya Şubeleri Pınarhisar’da Yaşananlara Tepki Gösterdiler

Başkur, seçim süreçlerinde başkan adaylarının belirlenmesi süreçlerini ele aldığı yazısında Babaeski'yi kaleme aldı.
Siyaset arenasının iyi değerlendirme gerektiğinin altını çizen Başkur, Babaeski'ye dair yazı dizisinde şu ifadelere yer  verdi;
"Sağduyu Çağrısı -5- Babaeski 
“Siyaset,tarlayı çapalamaktır…” diye bir söylemi vardı İrfan ALTINEL’in. Değerli Öğretmenimi; duruşu ve Babaeski, Kırklareli siyasetine katkıları nedeniyle saygı ve özlem ile anıyorum.
-
Siyaset dedik te! Kırklareli siyasetine bakıldığında;her türlü seçim sonucunda “Sol siyaset” adına en üstün başarıların kazanıldığı BABAESKİ. Maalesef 31 Mart 2024 seçimlerinde AKP’ye terk edildi!
Nedenlerini irdelemekte yarar var diye düşünüyorum!
-
Yazımda efsane Belediye Başkanı Gündüz ONAT’ı da anmadan geçmek olmaz. Kendisini de özlem ve saygı ile anıyoruz.
-
1963 yılından bu yana CHP’li belediye başkanlarınca yönetilen Babaeski İlçesinin yakın CHP Siyasi tarihçesine girildiğinde:
2009 
Genel Merkez ataması ile parti, Belediye Başkan adayını değiştirir. Seçim rahatlık ile kazanılmıştır.
-
2014
Bu kez önseçim yapılır ve sandıktan var olan Başkan Aday olarak çıkar. Yerel seçim yine kazanılır. Ancak bu seçimlerde, bir önceki seçime göre hatırı sayılır bir oy kaybı yaşanır!
-
2019
Bu seçim döneminde var olan Belediye Başkanı, bu kez merkez ataması ile yeniden aday gösterilir. Seçim kazanılmış, ancak oy kaybı önceki seçimdeki kaybın çok daha fazla üstündedir!
-
Gidişat başarılara değil , başarısızlıklara doğrudur! Önceki yazımda (3. yazı) dile getirdiğim üzere;
İlik mi yanlıştır!
Düğme mi!?
Yoksa yanlışlık ilikleyende midir!?
Bu soru ve merakı Sizlerin yorumlarına bırakıyorum!
-
2024
Var olan Belediye Başkanı aday olmayacağını açıklar.
Bu seçim döneminde 5 adaylı bir önseçim gündeme gelir.(Atama olsa aday bellidir!)
Önseçime 1 aday uzak durur iken 4 aday önseçim talebini yüksek ses ile dile getirir. İlçe Kongresinde önseçim istiyoruz talebi İlçe Başkanlığınca dile getirildiğinde, salondaki tabanın coşkusu görülmeye değerdir.Bu demokrasi göstergesi olarak takdire şayandır!
(Ancak görülecektir ki; her önseçim sonrası, sandıkta çok büyük kırılmalar yaratılmaktadır. Bunun üye yapısından ve seçim sonrası katılımcı bir anlayışın egemen olmamasına bağlamaktayım.)
-
Önseçimden %40 gibi bir oy alan 
(Hali hazırda meclis üyeliği devam eden) aday sandıktan çıkar. Özellikle adayın “ Kadın Aday” olarak çıkması bir avantaj gibi değerlendirilir! Ancak seçim sonuçları açıklandığında;
61 yıllık “Babaeski CHP Yerel İktidarı” sonlandırılmıştır!
Partili taban Meclis listesinde yine partisi yanında yer alırken ( 10 CHP 5 AKP) Başkanlık seçimlerinde ise CHP’ye ders alınabilecek bir mesaj vermiştir!
-
Tabii ki olumsuzluğu oluşturan nedenler dillenmeye ve ( kahve muhabbeti bazında da olsa!) sorgulanmaya başlamıştır!
*Partiye değil,Siyasi aktörlere tepki vardır!
*Bölgede sol ve kırsal kökenli bir taban var iken; yıllarca bu nitelikte bir “parti politik”mücadelesi verilmemiştir.
*Belediye Başkanları patronajında bir siyaset egemen kılınmış, partili tabanda bu siyaset anlayışına biat etmiştir.
*Belediye Başkanları patronajında ki siyasi anlayış; Partinin İl düzeyindeki siyasi belirlemelerinde “Anahtar Rolü” nü Babaeski’yi söz sahibi kılmıştır.
*Katılımcı bir siyaset anlayışı yaşama geçirilememiştir.Özellikle parti tabanında aidiyet duygusu yitimi yaratmıştır!(Bu anlayış; seçim sonuçlarını bence etkileyen en önemli faktördür)
*Uzun yıllar siyaset üretmeyen yapıya, kerhen oy veren bir seçmen profili yaratılmıştır.
-
2024 aday profili ile ilgili değerlendirmelere gelindiğinde ise:
*Mesleki profil, sosyal profil, önseçimden çıkan aday gibi olumluluklar söz konusudur.
*Particilik ve siyasi deneyiminin yetersizliği bir dezavantajdır.
*Aday Adaylığı sürecinde Meclis üyeliğinin devam etmesi karşısına ( özelikle Belediye çalışanı partililer nezdinde) sorunlar çıkarmıştır.
*Önseçimde,Belediye çalışanı partililerin tarafgirlikleri diğer adayları dezavantajlı duruma düşürmüştür!
*Meclis belirleme listesi, diğer adayları yok sayan bir anlayış ile belirlenmiştir.Katılımcılık sağlanamamıştır.( Hatta rakip siyasi anlayışa sahip kişiler aday gösterilmiş!)
*Aday’ın İlçe dışında ikamet etmesi de diğer nedenlerden biri olarak dile getirilmektedir!
-
Tabii ki bu tüm başarısızlığın faturasını yalnız ve yalnız Aday’a yüklemenin doğru olmadığı düşüncesindeyim. Aday bu süreçte yıkılan son domino taşıdır!Babaeskililer tüm taşları gözden geçirmek ile yükümlüdürler. Kalkıp ta sorunu, aday sorununa indirgemek gibisinden bir kolaycılığa kapılır iseler “Sittin Sene” bu sorunlardan kurtulamazlar!!!
Adayın şanssızlığı; yapıdaki sorunların tümünün görmezden gelinmesi ve kilim altına süpürülmesidir. Bunda tüm partililerin sorumluluğu vardır!
-
Kısaca;
yazının başına dönmek gerekir ise;
“Tarlada iziniz var ise,
Harman da sözünüz olur”
özdeyişini unutmamamız gerekir düşüncesindeyim…
Ama yine de enseyi karartmanın lüzumu yok!
Bu politik deneyimden çıkartacağımız dersler ile çok daha üretken politikalar üretmemiz mümkündür. Babaeski’nin toplumsal tabanının niteliği buna uygundur.
Yeter ki ders çıkartabilelim!"
 

Editör: Haber Merkezi