Hastaneden Emekli Sabiha Özay Vefat Etti Hastaneden Emekli Sabiha Özay Vefat Etti

Arnavutluk'un güneyinden başlayan Çamerya bölgesi, Yunanistan toprakları içinde kalan Yanya'dan Preveze'ye kadar olan bölgeyi kapsıyor. Yanya vilayetine bağlı bu bölgede yaşayan Arnavutlar, 1913'e kadar Osmanlı sınırları içerisinde yer aldı. Bölgede meydana gelen acıları unutulmadığının altını çizen Babaeski Balkan Türkleri Derneği, "Çamerya bölgesi, Balkan Savaşı sonunda 1913'te yapılan Londra Konferansı'nda etnik ve azınlık bir bölge olarak Yunanistan'a teslim edildi. 1910'da yapılan nüfus sayımına göre bölgede 83 bin Arnavut yaşıyordu" sözlerini dile getirdi.
İkinci Dünya Savaşı esnasında büyük bir katliamın yapıldığının altını çizen Babaeski Balkan Türkleri Derneği açıklamasında şu ifadeleri dile getirdi;
"Haziran 1944'ten Mart 1945'e kadar süren etnik temizlik harekatı sırasında 2 bin 900 erkek, 214 kadın ve 96 çocuk öldürüldü, 745 kadına tecavüz edildi, 68 köyden 5 bin 800 ev yakıldı. 2 binin üzerinde kişi de kötü yaşam şartları ve göçlerden ötürü hayatını kaybetti.
Yunan generalin başlattığı etnik temizlik nedeniyle 35 bin civarında Arnavut, Çamerya bölgesinden Arnavutluk'a kaçmak zorunda kaldı.
Çameryalı Soydaşlarımız, 1944'te yaşananların "soykırım" olarak tanınmasını, Yunanistan sınırında kalan vatan topraklarını ziyaret etme ve mülkiyet haklarının teslimini istiyor. Unutmadık, unutturmayacağız."
 

Editör: Haber Merkezi