Lüleburgaz'da Türkçe Öğretmenliği yapan Umut Süzgen; Drama Yayınevi etiketiyle ilk şiir kitabı "Gecenin Sorgusu"nu okuyucuyla buluşturdu.

Uzun bir süredir şiir yazdığını ve şiir türünü kendini ifade etmek için özellikle seçtiğini belirten şair; yeni çıkan ilk kitabı için oldukça heyecanlı.

Geçtiğimiz gün kitabın tanıtım toplantısı da yapıldı. Umut Süzgen; Alternatif'e kitabın çıkış öyküsünü anlattı.

Biz de kendisine bazı sorular sorduk;

*Merhaba Sevgili Umut. Kitabını kutluyorum öncelikle. En başta sormak istiyorum; neden yazmak ?

Merhaba, teşekkür ederim. Şöyle anlatabilirim: Yunan Filozofu Euripides’in "Düşüncenin gizlerinde gücümü buldum" sözü bana yol açtı en başta.

Kendimi güçlü hissettiğim noktayı bulmaya çalıştım ben senelerdir. Bu cümleyi duyduktan sonra kendi içimde bir şeyler oluşmaya başladı. Kendime bir iç dünya yaratmak istedim.Tamamen duygu ve düşüncelerimin olduğu bir dünya.

Ben Euripides'in bahsettiği o gücü yazmayla buldum.

*Peki; bu yazın alanında türünü nasıl seçtin?

Kendimi nasıl mutlu edebilirim. Hangi alanda kendimi iyi hissedebilirim. Bunlar üzerinde uzunca düşünme fırsatım oldu.

İçimi en rahat dökebileceğim tür şiirdi.

İçimdeki umutu özgür bırakmak istedim, bu da şiirle mümkün olabilirdi. Neden şiir çünkü şairler benim üzerimde daha etkili oldu. Bir Nazım Hikmet, Turgut uyar, Edip Cansever... Bunlar benim öz dayım, öz amcam gibiler duygu dünyamda, böyle hissediyorum.

*Şiir, diğer türlere göre biraz daha zor; daha az cümleyle daha çok şey anlatmak gerekli. Bu seni zorladı mı?

Aslına bakarsanız, hayır. Şiir daha zor bir tür evet ama ben sürekli sorguluyorum. Sürekli sorgulayan insanın içinde de yoğun duygular birikiyor.

Kendimi ikinci yeniciler gibi görüyorum. Aynı pencerede görüyorum kendimi onlarla aynı dönemde yaşamamış olsak da.

20241001 135604

*Kendi neslinde, yaşıtlarında sesine yankı bulabiliyor musun?

Malesef böyle bir şansım olamıyor. Kendi yaş grubumda bu şekilde edebiyatla, sanatla ilgilenen pek kişi yok. İsterim ki şair topluluğum olsun mesela. Edebiyatçılar, sanatçılar hepimiz bir araya gelelim ve hayatı bu yönlerinden konuşalım.

Ayda bir mutlu olduğum gün nedir diye sorsanız; içerisinde olmaktan mutluluk duyduğum Kitapkolik okuma grubum var.

Binbir düşünce uçuşuyor orada kitapların üzerine konuşurken. Herkesin açtığı yeni bir pencere oluyor. Bunları duymak duymak beni doyuran bir besin gibi. Kendi arkadaşlarımızla malesef o frekansı yakalayamıyoruz.

*Kitabının adı neden gecenin sorgusu?

Çünkü ben kafamı yastığa koyup uyuyabilen bir insan değilim. Her gece en az bir saat düşünüp sorgularım. Şiirlerimin çoğunu da gece yazdım. Bazen gece 12 de yatmışken 3 te beni uyandıran ilham oldu. Sabahın erken saatlerinde beni uyandıran düşünceler oldu ve hemen oturup yazdım.

*Yazarken seni en çok zorlayan şiir hangisiydi?

Kurtuluşum var avuçlarımda şiiri beni epey zorladı. Zor gecelerimden birinde çıkmış bir şiirdir. İzmir'de okurken yazmıştım

Okula başladığım memleketimden ayrıldığım ilk geceler çok zor geçmişti.

Kitap Kulübü Kuran Annenin Tatlı Serüveni Kitap Kulübü Kuran Annenin Tatlı Serüveni

Bu şiiri yazarken aklımda başka sorunlar da vardı. Kağıda yazıyordum o zamanlar.

Kurtuluşum avuçlarımda yani kalemimde demek istedim şiirimle.

*Şiirlerinde mahlas kullanıyor musun?

Evet, kitabımı çıkarmadan öncesinden kullandığım bir mahlasım var. Mahlasım Mavi Ruhlu Adam. En sevdiğim mevsim yazdır; ancak en çok yazın canım sıkılır.

Yazın sıcak akşamüstleri gökyüzüne bakmak isterim, o zaman huzuru bulabiliyorum.

*Kitabı çıkarırken en çok kimden destek gördün?

En büyük desteği annem verdi.

Özellikle anneme teşekkür ederim. Her zaman arkamda durdu.  Bu arada bence anaerkil bir toplumuz. Çünkü dünyada her şeyin başında kadın var ve bence erkekler bunun farkında olmasa da kadınların gücünden yararlanıyor.

Örneğin benim bir de kız kardeşim var. Kız kardeşi olan abiler daha farklı bakıyor hayata. Verme duygusu daha fazla oluyor.

*Son olarak bize söylemek istediğin bir şeyler var mı?

Kitabımın temasından bahsetmek istiyorum. Karışık bir teması var; aşk, doğa, çocuklar, vatan temelinde. Aşk ve Ruhsal teması yoğunlukta.

20241001 135510

*Umut SÜZGEN kimdir?

09.12.1998 tarihinde Lüleburgaz'da doğdu. Lisans eğitimini Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesinde Türkçe Öğretmenliği bölümünde tamamladı. Öğretmenlik mesleğini sürdürmesinin yanında Edebiyat alanında eserler ortaya koyuyor. Şiir, tiyatro ve makale türünde eserler yazıyor. "Bilsem ki" adlı dijital dergide ve Drama Yayınevi tarafından 2023'te yayımlanan "Cumhuriyetin 100. Yılında Değerli Eserler Antolojisi'nde eserleri yayınlandı. 3 senedir Lüleburgaz İleri Nesil Akademi'de Türkçe Öğretmenliği yapıyor.

Editör: Merve Erduğan