Kırklareli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği bölümünden Dr. Öğretim Üyesi Kadir Kılınç ile Alternatif Gazetesi olarak bir araya geldik. Olası İstanbul depremine karşı Kırklareli’nin taşıdığı riskleri konuştuk.
2013 yılından bu yana Kırklareli Üniversitesinde görev yapan, özellikle ‘Yapılarda Beton Kalitesinin, Tahribatsız Yöntemlerle Belirlenmesi’ alanında uzmanlığı bulunan Kılınç, Kırklareli’ndeki deprem gerçeği hakkında şunları söyledi;
“Kırklareli’ne baktığımızda deprem haritasında dördüncü bölge. Daha önce bir deprem olmamış. Aktif fay hattı olmayan bir şehir. Ama özellikle yaptığım incelemelerde şunu gördüm ki; yapılarda taşıyıcı sistem düzensizlikleri mevcut. Bu da olası bir depremde yapıların etkilenme riskini artırıyor. Dolayısıyla Marmara veya İstanbul depreminin gerçekleşmesi halinde Kırklareli’nin de etkileneceğini düşünüyorum. İlimizde yıkılma riski bulunan binalar maalesef var.”
“İvedilikle Çalışmaların Başlatılması Gerekiyor”
“Bu bağlamda Kırklareli’nde ivedilikle; özellikle Organize Sanayi Bölgesindeki yeni yapılan yapıların tahribatsız yöntemlerle incelenmesi gerektiğini düşünüyorum. Kırklareli’nde; Üniversite, Belediye, Valilik, İnşaat Mühendisleri Odası, STK’lar bağlamında hızla bir çalışmanın başlatılması gerekiyor. Kırklareli’ndeki yapı stokunun ortaya konmasının bu bağlamda büyük önem taşıdığı kanısındayım.”
“İnsanlar Kırklareli’ne Akın Edecekler”
Kırklareli Belediyesi’nin daveti üzerine iki seminer gerçekleştirdiğini, katılımcıların büyük ilgi gösterdiğini ifade eden Kılınç şöyle devam etti; “Bu seminerde tahribatsız test yöntemlerinden olan windsor probe testinin, yani sertleşmiş betonun batma direncinin tayini testinin (TS 13537) uygulamasını da gerçekleştirme imkânı bulduk. Gerçekten katılımcıların çok ilgisini çekti. Bu anlamda Kırklareli’nin hiç vakit kaybetmeden, olası İstanbul depremine karşı gerekli adımları atması gerekiyor. Çünkü olası bir İstanbul depreminde Kırklareli’nin toplanma merkezi olacağını düşünüyorum. İnsanlar buraya akın edecekler.”
“Tekirdağ’da 8 Bin Binanın Yıkılma Tehlikesi Var”
“Tekirdağ da bu depremden etkilenecek. Bu konuda AFAD bir senaryo gerçekleştirdi. Tekirdağ’da 8 bin binanın yıkılacağı tahmin ediliyor. Bu çok ciddi bir rakam. O bölge de Şarköy-Kumbağ fay hattı çok büyük risk taşıyor. Bu anlamda Kırklareli çok değerli bir konumda bulunuyor.
Dolayısıyla ilk olarak deprem riskine karşı, deprem bilinci oluşturmalıyız. İkinci olarak da; depreme dirençli binaları mutlaka üretmeliyiz. Deprem olduktan sonra değil, deprem olmadan önce gerekli önlemleri almalıyız.
2024 yılı içerisinde ilimizde bu konuda önemli gelişmelerin yaşanacağını düşünüyorum. İstanbul deprem konusunda ciddi hazırlıklara başladı. İstanbul’da köprüler, duvarlar ve sanat yapıları için sayısal analiz ve güçlendirme projeleri hazırlanıyor. Kırklareli’nde de bu çalışmaların yakında başlayacağı kanısındayım.”
Dr. Öğretim Üyesi Kadir Kılınç Kimdir?
1999 yılında; 9 Eylül Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, İnşaat Mühendisliğinden mezun oldu. 2003 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Yapı Malzemeleri Ana Bilim dalında yüksek lisansını tamamladı. 2010 yılında Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yapı Malzemeleri Ana Bilim dalında doktorasını bitirdi. 2013 yılında Kırklareli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği bölümünde Öğretim Üyesi olarak görevine başladı. O tarihten bugüne görevine devam ediyor. ‘Yapılarda Beton Kalitesinin, Tahribatsız Yöntemlerle Belirlenmesi’ konusunda, özellikle windsor probe ve penetrasyon testinde uzmanlığı bulunuyor.
Dr. Öğretim Üyesi Kadir Kılınç son olarak yaptığı açıklamada; “Bilindiği gibi 6 Şubat 2023 tarihinde çok üzücü bir Maraş depremi yaşadık. Bu depremin ardından Malatya Turgut Özalp Üniversitesi, beni Malatya’ya davet etti. Ve burada windsor probe testinin uygulamasını bizzat gerçekleştirdim. Ve şunu gördüm ki; Malatya’da depremden etkilenen bina sayısı oldukça fazla. Her zaman belirttiğimiz gibi; deprem öldürmez, bina öldürür. Mutlaka depreme dirençli binalar inşa etmeliyiz. Ve insanlarımızda deprem bilincini ivedilikle oluşturmalıyız” şeklinde konuştu. (Ferdi Kurtbayram)