Şehitliği'mizin yanında buluanan Kırklareli’nde 1980 yıllarının sonuna doğru, eski Belediye Başkanı Ali Nazmi Üstündağ zamanında yaptırılan şimdilerde ise kaderine terk edilen Vahit Lütfi Salcı Parkı, CHP Kırklareli Belediye Başkanı Aday Adayı Ünal Başkur’un girişimleriyle yeniden gündeme getirildi.
Başkur, uzun yıllardan bu yana ilgisizlik nedeniyle kaderine terk edilen park ile ilgili yaptığı paylaşımda “Kırklareli eski Belediye Başkanı Ali Nazmi Üstündağ zamanında yapılmış “Vahit Lütfi Salcı Parkı” uzun yıllardan bu yana ilgisizlik nedeniyle kaderine terk edilmesinin yanı sıra adınında değiştirildiğini sanıyorum” ifadelerini kullandı.
Paylaşımında Vahit Lütfi Salcı’dan bahseden Başkur; “Şair, yazar Salcı, İstanbul’da doğdu. Asıl adı Abdülvahit Coşkunsu’dur. Harbiye Nezaretine bağlı Sanayi İdadisinde okudu. Mekteb-i Harbiyenin ikinci kurmay sınıfındayken disiplin suçu yüzünden okuldan çıkarılarak Dersim’e sürüldü (1905). Müzisyenliğinden dolayı Elazığ Alay Bandosu Şefliğine getirildi. Sivas Valisi Âkif Paşa, bölgede halk edebiyatı ve müziği hakkında bilgi toplamasına yardımcı oldu. Çalışmalarını Rus sınırına kadar uzattı. Burada dikkat çekince Moskova’ya davet edildi ve bir süre Lepinsky Orkestrasında ikinci kemancı olarak çaldı (1907). 1908’de Meşrutiyetin ilânıyla İstanbul’a döndü. Kurtuluş Savaşının bitimine kadar Edirne, Kırklareli, Çanakkale, Trablusşam, Kudüs ve İstanbul’da çeşitli devlet görevlerinde bulundu; öğretmenlik yaptı. Batı Trakya’da göbeğine kadar bıraktığı sakalı, siyah sarığı ve elinde asasıyla köy köy dolaştı, Halk onu bu görüntüsüyle ’Vahit Dede’ diye tanıdı. 1948’de, Kırklareli Yoğuntaş (Polos) bucağı nüfus memurluğundan emekliye ayrıldı. Kırklareli’nde öldü.”
Başkur, Kurtuluş savaşının bitimine kadar çeşitli görevlerde bulunduğunu aktarılan Salcı ile ilgili,” Kırklareli’nin de içerisinde bulunduğu birçok ilde devlet görevlerinde bulundu. Birçok şiiri bulunan Salcı’nın; Saz Şairleri Gibi... (1940), Benim Gibi (1945). Oyunu: Hafiye Darbesi yahut Bir Kızın İntikamı (1911). Hatıraları: Feryad-ı İstibdat (1910). Araştırmaları: Gizli Türk Musikisi ve Türk Musikisinde Armoni Meseleleri (1940), Gizli Türk Dini Oyunları (1941). Gibi birçok edebi eseri olduğunu belirtti.
Kırklareli Belediye Başkan Aday Adayı Başkur ayrıca Salcı’nın, Trakya’da Türk Kabileleri, Türk Alevî Kadın Şairleri, Bektaşî Nefesleri ve Notaları adlı araştırmalarıyla, sekiz hikayesi ve 1 piyesinin de olduğunu aktardı.
“Değerlerimize Sahip Çıkıp Yaşatmak Şükran Borcumuzdur”
Kaderine terk edilen bu park ile ilgili düşüncelerini aktaran Başkur; “Alanda kot farkı nedeniyle üst kotta, sokağa bakan kısımda 2 katlı bir yapı oluşturulabilir. Üst tarafta yapılacak bu yapılaşma içinde; bölge insanı için sosyal amaçlı alanlar oluşturulabilir. Kıraathane, danışmanlık merkezi, belediye danışmanlık noktası vb. Bölge insanının müziğe ilgisi nedeniyle; Salcı’nın müzisyen niteliği ile örtüşür kurslar düzenlenebilir. Salcı adına bir anı salonu oluşturulabilir. Park girişinde Salcı ve hikayesi bir büst ile anlatılabilir. Yine mahallenin en önemli değeri olan “Zurnacı Kara Hüseyin Ihnalı” adına (Cambridge Üniversitesinde çaldığı zurna sergilenmektedir.) salon oluşturulabilir. Park eğimli alan içerisinde; etkinlikler için amfi tiyatro oluşturulabilir. Amfi tiyatro alanında belirli zaman aralıkları ile etkinlikler yapılabilir. Açık alanda oluşturulacak park; mahalle insanı için açık hava düğün salonu olarak ta belirli zamanlarda kullanılabilir.” Dedi. (Güfte Çanlı)