Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) TBMM Çevre Komisyonu Üyesi Kırklareli Milletvekili  Vecdi Gündoğdu,  Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum tarafından cevaplanması için soru önergesi verdi.  Vecdi, Gündoğdu, Kırklareli'nin Vize ilçesi sınırlarında faaliyet gösteren çimento fabrikaları, taş ocakları, kırma eleme tesisleri hakkında verdiği soru önergesi şu şekilde;

"Kırklareli Vize ilçesi sınırlarında faaliyet gösteren çimento fabrikaları, taş ocakları, kırma eleme tesisleri bölgedeki tarım alanlarını ve canlı sağlığını tehdit etmektedir. Tesislerin bulunduğu bölgede yerleşim alanları, su kaynakları ve verimli tarım arazileri bulunmaktadır.

Patlatmalı madencilik faaliyetleri, yüzeysel ve yer altı su kaynaklarına büyük zarar vermekte, su kaynaklarımızı, tarım ve hayvancılık faaliyetlerini olumsuz yönde etkilemeye devam etmektedir.

Bölgede yerleşim yerlerinden, tarım alanlarının arasından yüzlerce adet ağır tonajlı kamyonların geçmesi ve halkın toz bulutlarıyla birlikte yaşamak zorunda olması bölge halkı için tehditler oluşturmaktadır.

“Akıl Tutulmasının Yaşandığı Tarih 12 Eylül” “Akıl Tutulmasının Yaşandığı Tarih 12 Eylül”

Bölgede yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen yeni taş ocağı, maden ocakları ve kapasite artışları amacıyla müracaatlar devam etmektedir.

Anılan bölge ülkemizin eşsiz coğrafyasına sahip bir bölgesi olup, Vize İlçemiz Uluslararası Sakin Şehirler (Cittaslow) listesindedir.

Bu doğrultuda;

1-Kırklareli Vize İlçesi sınırları içerisinde faaliyet gösteren çimento fabrikaları, kırma eleme tesisleri, çeşitli maden ve taş ocaklarının bölgede öncelikle insan sağlığına, canlı yaşamına ve çevreye verdiği olumsuz etkiler (toz toprak serpintisi, ağır tonajlı kamyon trafiği, şiddetli gürültü, suların çekilmesi, tarım alanların tozdan etkileri) tespit edilmişmidir, edildiyse sonuçları nelerdir, hangi önlemler alınmıştır, alınan önlemler olumsuz etkileri ortadan kaldırmış mıdır?

2-Bölgede 20 yıl öncesine göre su kaynaklarında değişim tespit edilmiş midir, edildi ise kaynaklarda azalma var mıdır, var ise hangi tedbirleri aldınız, bölgede kullanılan içme ve kullanma su kalitesinde farklılık tespit edilmiş midir, edildi ise hangi tedbirler alınmıştır?

3-Anılan bölgenin ülkemizin eşsiz coğrafyasına sahip bir bölgesi ve Vize İlçemizin Uluslararası Sakin Şehirler (Cittaslow) listesinde olduğu biliniyorken bölgeye çevresel yönden ve yaşam alanları açısından zarar vermesi muhtemel yeni işletmelere izin vermeye devam edecek misiniz, yoksa bu konuda bir sınırlama getirmeyi düşünüyor musunuz?"

Muhabir: Kadir Sinici