Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek, CHP Kırklareli Milletvekili Vecdi GÜndoğdu, Kırklareli Valisi Birol Ekici, Kırklareli İl Tarım ve Orman Müdürü Gökhan Karaca, Kırklareli Ziraat Odası Başkanı Ekrem Şaylan, CHP İl Başkanı Bora Terzi, Kırklareli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ali Dermenci, Ziraat Teknikeri, Türkiye Ziraatçılar Derneği Danışma Kurulu Üyesi Necdet Göç Necdet Göç, Kızılcıkdere Köyü Mustafa Birkan Teke ve bölge halkı bölgede incelemelerde bulundu.

Bölge halkının bir anda başlayan ve kısa süre etkili olmasına rağmen büyük hasar oluşturan dolu yağışı ardından afet bölgesi ilan edilme talebi ifade edildi. Bir yıllık emeklerinin 15 dakika içerisinde yok oluşunu izlediklerini dile getiren üreticiler, tutunacak dallarının kalmadığını dile getirdi.

Bölgede yapılan incelemeler esnasında açıklamalarda bulunan CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek açıklamalarında şu ifadelere yer verdi;

Dolu Ürünleri Yok Etti

"Bugün Kırklareli'nde Kızılcıkdere, Üsküpdere ve Üsküp bölgesindeyiz. Öğlenden sonra bir 15-20 dakika süre içerisinde meydana gelen müthiş bir dolu yağışı ayçiçeği tarlalarını, buğdayı, bağ bahçeyi, sebzeyi tümüyle mahvetmiş durumda."

"Çiftçinin zararının hızlıca ödenmesi lazım"

"Burada alanı gördük. Ayçiçeklerinde kafa kalmamış, buğdayın hasat edilecek hali kalmamış. Bağ ve sebzeler tümüyle elden çıkmış. Bir an önce burada Tarsim'in topladığı primleri hakkıyla geri ödeyecek şekilde bir hasar tespiti yapması lazım. Çiftçinin zararının hızlıca ödenmesi lazım."

Çiftçilik Kumar Olmasın

"Bir yıllık emeğin 15 dakikada yok olmasına seyirci kalırsak tarım bir kumar olmaktan başka bir şey olmaz. Bunun için çiftçi sigorta yapıyor. Ben herkesi duyarlı olmaya davet ediyorum. Kamu yönetimi ve siyaset buraya odaklanmalı. Çiftçinin zararı bir an önce tazmin edilmeli. Durum gerçekten korkunç."

Bölgedeki incelemelerde yer alan CHP Kırklareli Milletvekili Gündoğdu açıklamasından satır başları şu şekilde;

Sadece Tarım Ürünleri Zarar Görmedi

"Doğal afet sonucu bölgede özellikle; ayçiçeği, buğday, arpa tarlaları ve meyve ve sebze bahçeleri ciddi zararlar görmüş, üreticilerimizi perişan olmuştur.

Ayrıca dolu nedeniyle bölgede yaşayan vatandaşlarımızın evlerinin çatıları, evleri, araçlarının camları ve kaportaları ciddi şekilde hasar görmüştür."

Hasar Tespiti

"Kırklareli’mizde doğal afete maruz kalan bölgelerde en hızlı bir şekilde hasar tespitlerinin yapılarak, zararların giderilmesi sağlanmalı ve bölge Afet Bölgesi ilan edilmelidir.

Yaşanan doğal afet sonucu tesellimiz can kaybının olmamasıdır. Tüm vatandaşlarımıza, üreticilerimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyor, zarar gören vatandaşlarımızın zararlarının en kısa sürede karşılanması için konunun takipçisi olacağımı bildirir, saygılarımı sunarım."

Leylekler Bile Kurtulamadı

Bölgede etkili olan dolu yağışından nasibini alanlar arasında tavuklar, arılar ve leylekler de yer alıyor. Yağıştan kurtulamayan hayatını kaybeden ve yaralanan leylekleri yağışın ardından Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ekipleri topladı. Gerekli tedavi ve işlemlerin ivedilik ile yapıldığı bilgisi paylaşıldı.

Whatsapp Image 2024 06 15 At 09.16.59Whatsapp Image 2024 06 15 At 09.16.57 (2)Whatsapp Image 2024 06 15 At 09.11.13Whatsapp Image 2024 06 15 At 09.11.14I M G 7593I M G 7597Afet7I M G 7587Afet4Afet6448273684 8263137297032644 6604824495931288669 N

Kaynak: