Türkiye’de kişi başına düşen su tüketimi yıllık 1500 metreküp olduğunu kaydeden Kırklareli Belediye Başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu, Trakya’ya bakıldığında su tüketiminin 650 metreküpe düştüğünü aktardı.
22 Mart'ta kutlanan Uluslararası Dünya Su Günü kapsamında yapılan toplantıda,Trakya'nın Türkiye’nin yüzde yirmi nüfusuna sahip bir yer, çarpık sanayileşme su tüketiminin bilinçsizce olması, sanayide kullanılan su tüketimini tercih eden imalatlarını yapılıyor olması, kuraklık, ve çeşitli nedenlerin bölgemizde sularımızda azalma ve düşüş yaşanmasına neden olunduğu aktarıldı.
Özellikle 2040 yılında da gerçekleşmesi beklenen büyük bir kıtlıkla ilgilide alınması gereken önlemler var olduğunu dile getiren Başkan Kesimoğlu, "Artık çıkan su kaynakları 250 metrenin altına inmiş durumdadır. Bizler bu yaşadığımız çevreyi atalarımızdan miras değil çocuklarımızdan miras aldık. Dolayısıyla bu kaynaklarımıza sahip çıkmak zorundayız." ifadelerine yer verdi.
"B40 Zirvesi, Bu Konuda Önemli Adımlar Atmaya Devam Ediyor"
Bu çerçevede 2 yıl önce İmamoğlu'nun B40 zirvesi oluşturduğunu aktaran Kesimoğlu, "Balkan ülkeleri ile ilgili, balkan şehirleri ile ilgili B40 zirvesini kurdu. 2 yıldır burada güzel çalışmalar yapılmaya devam ediliyor. Ülkemizden de Edirne, Tekirdağ, İstanbul, Kırklareli ve Çanakkale Belediye Başkanları bulunuyor. Gelecekle ilgili ciddi çalışmaların paylaşıldığını çözümler üretildiğini bu vesileyle söylemek isterim." dedi.
"İktidar Döneminde Yapılan Yapı ve Faaliyetler Ekosistemi Tehdit Ediyor"
Trakya'da son yıllarda iktidar döneminde yapılan çalışmalar kapsamında rant faaliyetlerinin ekosistemi tehdit ettiğini belirten Başkan Kesimoğlu, "Coğrafyamızda özellikle Trakya’mızda son yıllarda AKP İktidarı döneminde belli bir rant anlayışına dayalı gerçeklerden uzak, insan sağlığına ve çevre sağlığına kıt kaynakların, akıllı bir biçimde kullanımının aksine yapıların ve faaliyetlerin olduğunu hepimiz biliyoruz. Örnek verecek olursa bir İstanbul havalimanı, ekosistemimizi bozdu. Kuzey otobanı mavi akım, ekosistemimizi bozdu. En çok ekosistemimizi yaralayan İstanbul’un ikiye bölünmesi, ikinci bir kanalın açılması oldu. Biliyorsunuz İstanbul kanalı yani (Kanal İstanbul Projesi)bu deniz suyu ile yer altı sularının karışmasına yol açacak tehlikeyi daha da üst noktalara taşıyacak bir girişimdir. Dünya Su Günün’nde bu konuda gerekli acil eylem planlarının yapılması gerektiğinin işaret etmek isterim." ifadelerini kullandı.
"Yeraltı Sularımız Bilinçsiz Bir Biçimde Kullanılıyor"
Yeraltı sularının bilinçsiz bir şekilde kullanıldığımı dile getiren Kırklareli Belediye Başkanı Kesimoğlu, "Yeraltı sularımız bilinçsiz bir biçimde kullanılıyor. Yeraltından normalde bir litre su çekilmesi gerekirken üç litre su çekiliyor. Bu da iler ki aşamalarda su anlamında ciddi bir sıkıntı yaşayacağımızın açık bir örneği. "dedi. (Güfte Çanlı)