1 Haziran itibarıyla ilimiz Kırklareli’nde bunaltıcı hava etkisini ciddi bir şekilde göstermeye başladı.  Yüksek sıcaklıklardan yeme ve içme alışkanlıklarımız da doğrudan etkileniyor. Bizler de bu kavurucu günlerde nasıl beslenilmesine dair merak edilenleri Tecrübeli Diyetisyen Aleyna Aşık Çelik ile konuştuk.

“En Çok Önemsediğim Konu Sıvı Tüketimi”

İlk olarak su tüketimine dikkat çeken Diyetisyen Çelik, “Yaz aylarında beslenmede en çok önemsediğim konu sıvı tüketimi.  Çünkü bu aylar vücudun kolayca susuz kaldığı ve temel minarellerini kaybettiği bir zaman. Vücudumuzdan su; ter, solunum, idrar ve dışkı yollarıyla atılıyor.  Bu aylarda nefes alıp vermek bile sıvı kaybına neden olabiliyor. Düzenli su tüketimi ideal vücut sıcaklığını da dengede tutar. Sağlıklı bir insan günde en az 9-10 bardak arasında su içmelidir.

Ancak gün içerisinde fiziksel aktivite arttıysa, spor yapıldıysa ya da çalışılan yerin sıcaklığı yüksekse bu su tüketimi 8-10 bardakla kalmamalı ve arttırılmalı. Aynı zamanda susamayı beklemeden su içmeliyiz. Suyu sade içemeyenler ise bir şişenin içerisine taze meyve parçaları ekleyerek su ihtiyaçlarını karşılayabilirler. “ dedi.

3-154

Baharatlı Yiyecekler Sindirimi Zorlaştırıyor

Baharat ve tuz tüketiminden kaçınılması gerektiğinin altını çizen Tecrübeli Diyetisyen Aleyna Aşık Çelik, salata ve yoğurt gibi su içeriği yüksek besinlerin daha fazla tercih edilmesi gerektiğini belirtti. Çelik, “Yaz aylarında özellikle baharat kullanımını azaltmanızı tavsiye ediyorum. Çünkü baharatlı besinler vücudumuzda ısı üretimine sebep oluyorlar.  Bu sebeple bizleri rahatsız edip sindirimi zorlaştırabilirler.

Fazla Tuz Kan Dengesini Bozuyor

Fazla tuz tüketiminden de kesinlikle kaçınılmalı. Çünkü fazla tuz kan dengesini bozarak vücudumuzun daha fazla suya ihtiyaç duymasına sebep oluyor. Turşu gibi yemek yanında tüketilen garnitürlerde çok nadir veya daha az tercih edilebilir. Salata ve yoğurt gibi su içeriği yüksek besinler daha çok tercih edilmelidir. “ şeklinde konuştu.

“Sindirimi Kolay, Vücudumuzu Ferahlatan Hafif Yiyecekleri Tercih Etmeliyiz”

Sindirimi kolay ve hafif yiyeceklerin ilk önceliğimiz olması gerektiğin vurgulayan Diyetisyen Aleyna Aşık Çelik önerilerini şu şekilde sıraladı:  “Yaz aylarında sindirimi kolay, vücudumuzu ferahlatan hafif yiyecekleri tercih etmemiz gerekiyor. Su, salatalık, acur, kelek, ayran, kefir, yoğurt, süt, cacık, soğuk çorbalar, salata ve zeytinyağlı sebzeler, kavun, karpuz, çilek, yeşil erik, kiraz gibi taze mevsim meyveleri, süt veya yoğurtla yapılmış soğuk bir yulaf lapası , nane, dereotu, reyhan, kuzu kulağı, semizotu gibi mevsim yeşillikleri. Bu ürünler vücudumuzu ferahlatan, yaz aylarında tüketmemiz gereken besinler.  Yumurta, tavuk, kırmızı et ve kuru baklagiller gibi yiyeceklerin sindirimi zor ve bu nedenle vücut ısısını arttırıyor. Bu nedenle ölçülü olarak tüketilmesi gerekiyor.

2-395

Yumurta salatalara haşlanmış olarak eklenebilir ya da sabah kahvaltıda söğüş sebze ile beraber tüketimi sağlanabilir. Et ürünleri daha çok ızgara yanında bol mevsim salata, cacık veya ayran ile desteklenerek tüketilebilir. Miktarı ve ölçüsüne dikkat etmemiz de önem taşıyor. “

Meyvenin Fazlası Zarar

Yaz meyvelerinin mutlaka tüketilmesi gerektiğini aktaran Çelik bir uyarıda da bulundu.  Sağlıklı besinlerde aşırı tüketimin kilo olarak geri döndüğünü ekleyen Diyetisyen Aleyna Aşık Çelik, “Yaz meyvelerinin dayanılmaz bir güzelliği var. Aynı zamanda çeşitte çok fazla. İçerdiği mineral ve vitaminlerle meyveyi asla ihmal etmememiz gerekiyor. 2-3 porsiyon meyveyi mutlaka tüketmemiz gerekiyor. Ancak her şeyin de fazlası zarar. Bilindiği üzere meyveler sadece karbonhidrattan oluşuyor. Fazla alınan karbonhidratta vücutta yağa dönüşüyor.

Sadece Bir Meyveyle Sınırlı Kalmamalıyız”

Bu nedenle sağlıklı besinlerde aşırı tüketim bize kilo olarak geri dönebilir. Bu konuda dikkatli olmalıyız.  Karpuz, kavun, kiraz, çilek, erik gibi birçok yaz meyvesini çeşitli tutarak tüketmeye özen göstermeli sadece bir meyveyle sınırlı kalmamalıyız.

Meyveler eğer ara öğün olarak tüketilecekse yanına mutlaka peynir, yoğurt, süt gibi protein kaynağa mutlaka eklememiz gerekiyor.

1-772

Paketli ürünler tüketmemeli, asitli içeceklerden uzak durmalıyız. Şekerli ve gazlı içecekler yerine evde hazırlanan meyve suları, su gibi doğal içecekleri tercih etmemiz gerekiyor.  Ancak meyvelerin suyunu sıkmak yerine taze halini yemenin çok daha faydalı olduğunu vurgulamak istiyorum.

Ek olarak yaz aylarında gündüzler uzarken geceler kısalıyor. Daha çok tatile çıkıyoruz. Evde geçirdiğimiz zaman azalıyor. Bu nedenle yemek düzeni bozuluyor. Böyle anlarda öğün atlamamak hem kilo kontrolü hem de rahat bir gün geçirilmesi açısından çok önemli. Özellikle geç saatlerde yemek yememeyi tavsiye ediyorum. “ dedi.

Maden Suyu Uyarısı

Çay, kahve ve maden suyunda ölçülü olunması gerektiğini de paylaşan Tecrübeli Diyetisyen Aleyna Aşık Çelik, “Özellikle yazın maden suyu soğuk olduğu ve vücudu ferahlattığı için tüketimi ciddi bir şekilde artıyor. Evet maden suyu doğal mineralleri içeriyor. Fakat bu mineraller arasında sodyum da var. Maden suyu aynı zamanda gizli ödem yapıcılardan.  Günde bir taneden fazla tüketmemenizi tavsiye ediyorum.

Yaz aylarında kahve çay alımını sınırlandırmaya çalışmalıyız. Kahvede bulunan kafein daha fazla idrar atılmasına ve su kaybına neden oluyor. Kahve ve çay gibi içecekler vücutta su içeriğini azalttığı için daha az tüketmeye özen göstermemiz gerekiyor. “ ifadelerine yer verdi.

Diyetisyen Aleyna Aşık Çelik konuşmasını şu sözlerle noktaladı: “Yaz aylarında beslenmeyi genel olarak özetleyecek olursak su tüketimine dikkat etmeli, su tüketimimizi arttırmalıyız. Sindirimi kolay hafif yiyecekleri tercih etmeliyiz. Baharat kullanımını azaltmalıyız. Paketli gıdalar tüketmemeli, şekerli, gazlı içekler yerine doğal içecekleri tercih etmeliyiz. Çay-kahve tüketimini azaltmalıyız. Öğün atlamamaya gayret etmeliyiz. “