Her yıl dünyada yaklaşık 18 milyon, Türkiye’de ise her üç kişiden biri kalp hastalıkları nedeniyle hayatını kaybettiğinin altını çizen Yalçın, “Bir kardiyoloji uzmanı olarak sizleri bu özel haftada kalbinizin sağlığını yeniden gözden geçirmeye davet ediyorum. Çünkü kalp ve damar hastalıkları hem dünyada hem de ülkemizde ölüm nedenlerinin ilk sıralarında yer alıyor. Her yıl dünyada yaklaşık 18 milyon, Türkiye’de ise her üç kişiden biri bu hastalıklar nedeniyle hayatını kaybediyor. Ülkemizde ise kardiyovasküler hastalıklar ve buna bağlı ölüm oranı son yıllarda Avrupa ve ABD ortalamasının üzerinde seyretmektedir. Üstelik bu sayının önümüzdeki yıllarda daha da artması bekleniyor. Peki bu gidişatı değiştirmek mümkün mü? Evet, mümkün. Çünkü bu hastalıkların büyük çoğunluğu aslında önlenebilir risk faktörlerine bağlı olarak ortaya çıkmaktadır” ifadelerini kullandı.

7B630E69 46E5 4F5F A99B 4Def25E79Aed

Hareketsiz Yaşam

Kalp hastalıklarının sebeplerine değinen Yalçın, “Sağlıksız beslenme, hareketsiz yaşam, stres, obezite, sigara ve alkol kullanımı, yükselmiş kan basıncı, kolesterol yüksekliği ve kontrolsüz diyabet gibi risk faktörleri kardiyovasküler hastalıklara zemin hazırlıyor. Bunların bir arada bulunması ise kalp krizi ve inme gibi ciddi olayların riskini katlayarak artırıyor. Ancak yaşam tarzımızda yapacağımız bazı basit ama etkili değişikliklerle bu riskleri büyük oranda azaltabiliriz” şeklinde konuştu.

“Bilinçsiz Paylaşımlar”

Sosyal medyanın da doğru bilgi üzerinde olumsuz etkilerinin olduğunu vurgulayan Yalçın, “Bu noktada bir uyarı da yapmak isterim: Günümüzde sosyal medya ve televizyon gibi mecralarda kalp hastalıklarıyla ilgili yapılan bilinçsiz paylaşımlar veya toplumda yer etmiş önemli figürlerin kalp hastalığından hayatını kaybetmesinin toplumda gereksiz bir endişe oluşturduğunu görmekteyiz. Her çarpıntı ya da göğüs ağrısı kalp krizi değildir. Ancak bu tür paylaşımlar, kişilerin yanlış anlamalarla kaygıya kapılmasına ve bazen de gereksiz sağlık başvurularına neden olabiliyor. Kalbinizle ilgili gerçek riskleri öğrenmenin en doğru yolu, aile hekiminizin yönlendirmesiyle kardiyoloji uzmanları olarak yaptığımız düzenli kontroller ve takiplerdir. Tıbbi değerlendirme olmadan yapılan her yorum, sadece zihinsel yük oluşturur, bu da kalbinizi düşünürken kalbinize ek yük getirir” ifadelerini kullandı.

Edirne: Ulus Pazarında Depo Yandı Edirne: Ulus Pazarında Depo Yandı

40 Yaş Üzeri Bireyler

Kalp hastalıklarından korunmak için düzenli kontrollerin yapılmasının önemli olduğuna değinen Yalçın, “Sağlık Bakanlığı’nın yürüttüğü 'Türkiye Kalp ve Damar Hastalıkları Önleme ve Kontrol Programı' kapsamında, 40 yaş üzerindeki bireylerin kardiyovasküler risk değerlendirmeleri aile hekimleri tarafından yapılmakta ve kişiye özel danışmanlıklar sunulmaktadır. Bu imkanlardan mutlaka faydalanın” dedi.

Kalbiniz İçin Bir Adım Atın

Önemli uyarılarda bulunan Yalçın, “Kalbiniz için bugün bir adım atın; Sebze, meyve ve balık tüketimini artırın. Tuz ve işlenmiş gıdaları azaltın. Sigara ve alkolden uzak durun. Haftada en az 150 dakika tempolu yürüyün. Stresten uzak durmaya ve kaliteli uykuya özen gösterin. Aile hekiminizi düzenli olarak ziyaret edin. Unutmayın vücut, kalbin izinden gider. Kalp sağlıklıysa hayat da dengede kalır. Kalbimize iyi bakalım” açıklamalarında bulundu.

Editör: Şefik Kenar