Ekonomi

Yeni Yılda Vergilere Ne Kadar Zam Gelecek?

2025 yılında vergi ve harçlara ne kadar zam geleceği konusu henüz netlik kazanmadı ancak uzmanlar çeşitli değerlendirmelerde bulunuyorlar. Ortaya çıkan tablo ise can sıkıcı…

2025 yılında vergi ve harçlara ne kadar zam geleceği konusu henüz netlik kazanmadı ancak uzmanlar çeşitli değerlendirmelerde bulunuyorlar.

Ortaya çıkan tablo ise can sıkıcı…

2025 yılı için vergi, harç ve cezalara gelecek zammı belirleyen Yeniden Değerleme Oranı (YDO), ekim ayı enflasyonu ile belirlenecek.

Ancak uzman isimler yaptıkları yorumlarda Ocak 2025 için uygulanacak yeni vergi, harç ve cezalarda Yeniden Değerleme Oranı’nın yüzde 44 civarında geleceğini öngörüyorlar.

Bu çerçevede yeni yılın başında emlak, çevre temizlik ve motorlu taşıt gibi vergilerle birlikte resmi işlemlerde alınan çeşitli harçlar ve araç muayene ücretlerinde zam yapılacağı ifade edilmekte.  Yine yurtdışı çıkış harcının 500 liradan 720 liraya çıkacağı, yurtdışından cep telefonu getirenlerin ise 31 bin 692 lira olan bedelin 45 bin 636 liraya yükselebileceği bekleniyor.

Ayrıca, 1.6 cc’ye kadar 1-3 yaşındaki bir otomobilin MTV’sinin 5 bin 851 liradan 8 bin 425 liraya yükseleceği, trafik cezalarında ise en düşük radar cezasının 1506 liradan 2160 liraya çıkacağı belirtiliyor.

3 Kasım’da kesinleşecek olan vergi zamlarından şu kalemler etkilenecek;

 Emlak Vergisi, Çevre Temizlik Vergisi, Motorlu Taşıtlar Vergisi, Gelir Vergisi Kanunu, bazı istisna tutarları, vergi tarifesi dilimleri vb.

Veraset ve İntikal Vergisi, istisnalar, tarife matrahları, Damga Vergisi, Özel İletişim Vergisi, Trafik cezaları, Ehliyet ve pasaport harçları, Vergi Usul Kanunundaki cezalar, Kabahatler Kanununa tabi idari para cezaları, Araç muayene ücretleri ve Yurt dışı çıkış harcı.

Cumhurbaşkanı yetkili olduğu alanlarda indirim yetkisini kullanmazsa yeni yılda bu oranlarda artış bekleniyor.