(Bir önceki yazının devamı); INSERT INTO `TE_contents` (`id`, `reference_type`, `reference_id`, `content`, `created_at`, `updated_at`, `deleted_at`) VALUES Yemek ikramlarının ardından havanın da açmasıyla Ribnovolular soluğu köy meydanında alıyor. Rodop ezgileri eşliğinde küçükten büyüğe horaya giren köylüler, izlemesi keyifli güzel bir görüntü oluşturuyor. Temposu yüksek oyunları çok sayıda köylü de hem meydanın kenarında hem de evlerinin balkonlarından izliyor.

Ribnovo’daki ‘gelina’ geleneğinin daha şimdiden uluslararası düzeyde tanınır hale geldiğini de söylemekte fayda var. Daha önce dünyanın çeşitli ülkelerinde televizyon kanallarında haber ve belgeselleri yayınlanan köy, National Geographic dergisi tarafından da Avrupa’da Müslümanlığın uzun yıllardır var olduğunu ve geleneklerini devam ettirdiklerine dikkat çekilmişti. Ribnovo’daki bu geleneğe artan ilgi karşısında “Gelina” geleneğinin UNESCO’nun İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne dahil edilmesi için girişimlerin başladığı belirtiliyor.

Cuma gecesi her ne kadar gidememiş olsak da Türk usulü kına gecesinin yapıldığını köylülerden öğreniyoruz. Ribnovo’daki kına gecesinde Türkiye’de olduğu gibi kına kıyafeti giyen gelin Kadrie’ye yine bizde olduğu gibi kına yakıldığını öğreniyoruz. Cumartesi günü ise alacakaranlığa kadar süren horalar sonrası, Pazar günü gelenek kaldığı yerden devam ediyor. Bu defa gelin tarafından misafirlere verilen öğle yemeği eşliğinde hora oynanıyor. Yine bizde olduğu gibi gelin ve damat misafirleri kapıda karşılıyor. Düğün hediyesi takılar yakaya takılıp, daha sonra salona geçiliyor.(devamı yarın)