Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu tarafından ilimizdeki yatırımcılara, IPARD 3 2.Çağrı kapsamında verilecek hibeler ve desteklemeler hakkında bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi. Ticaret Borsası Toplantı Salonunda düzenlenen eğitimde TKDK Çanakkale İl Koordinatörü Hasan İskender, katılımcılara desteklemelerle alakalı önemli bilgiler aktardı.
“Trakya insanları çok ciddi yatırımlar yaparak ilimize ciddi katma değer sağlayabilir”
Programın açılışında konuşan Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Turhan Altıntel konuşarak; “Bugün Borsamıza gelen yetkililerimiz bize gerekli bilgileri verecek. Anlatımlardan sonra kafamıza takılan her konuyu kendilerine sorabiliriz. Bugün arıcılık, bitkisel üretimin çeşitlendirilmesi, kırsal turizm, su ürünleri gibi pek çok yatırım konularında bilgiler alınacak. Bu desteklemelerle Trakya insanları çok ciddi yatırımlar yaparak ilimize ciddi katma değer sağlayabilirler. Çünkü çok önemli projelerde çok ciddi hibe oranları veriliyor. Hem toplantımızın hem de hayata geçecek projelerin başta ilimiz olmak üzere Trakya’ya ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.
İl Bazlı Kota Yok
İlimizde bilgilendirmede bulunmak için programa katılan Çanakkale İl Koordinatörü Hasan İskender; “Bizim kurum olarak illere herhangi bir kotamız yok 5 yıllık bütçemizi proje bazlı olarak dağıtacağız. Tamamen projenin puanına göre desteklemelerden faydalanacaksınız. TKDK ile ilgili bilmeniz gereken en önemli şey şu tek işimiz var o da destek vermek” ifadelerini kullandı.
5 yıllık süreç boyunca pek çok çağrıda başvuruların alınacağını belirten İskender; “Biz çağrı bazlı çalışıyoruz yani 12 boyunca proje başvurusu almıyoruz, belirlenen çağrı dönemlerinde başvuruları kabul ediyoruz. Bu çağrıya yaklaşık 4-5 kez çıkacağız ve 5 yıllık süreç boyunca başvuru şartlarımız değişmeyecek. Yatırım konusu takip gerektiriyor, bizi takip ederek çağrı süreçlerimizi ve hangi tip projeleri desteklediğimizi öğrenebilirsiniz” cümlelerini sarf etti.
İlk Kez Desteğe Çıkacak Alanlar Bulunuyor
Kurum toplamda 3 ana başlıkta destek veriyor. “Tarımsal İşletmelerin Fiziki Varlıklarına Yönelik Yatırımlar” bu başlığın altında ise; süt ayvancılığı, besi hayvancılığı, kanatlı hayvan yetiştiriciliği ve yumurta tavukçuluğu kolları bulunuyor. “Tarım ve Balıkçılık Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması” konusunda; süt ve süt ürünleri, kırmızı et ve et ürünleri, kanatlı eti ve et ürünleri, su ürünlerinin işlenmesi, meyve ve sebze işleme ve depolama, yumurta işleme alt başlıkları. Son olarak “Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme” ana başlığında; bitkisel üretim, arıcılık, zanaatkarlık ve katma değerli ürünler, kırsal turizm, su ürünleri yetiştiriciliği, makine parkları ve yenilenebilir enerji konularında destek sağlanacak.
TKDK Çanakkale İl Koordinatörü Hasan İskender, bilgilendirme eğitiminde katılımcılara başvuru şartları, başvuruların yapılma şekli ve destek kapsamları ile ilgili anlatımda bulundu.