Üretimin özellikle de tarımsal üretimin önemi her geçen gün artmasıyla yüksek maliyet, yetersiz destekler ve düşük alım fiyatları Trakya'da, Kırklareli'nde buğday, mısır ve ayçiçeği üreticilerini sefalete sürüklediğini aktaran Gündoğdu, Geçen yıl 6 lira olan buğday taban fiyatının fark primi dâhil en az 13 lira olması konusundaki tüm uyarılarımıza rağmen bizleri dinlemediniz, buğday taban fiyatı prim dâhil ne yazık ki 9 lira 25 kuruş olarak belirlendiğini dile getirdi.
Vekil Gündoğdu açıklamalarının devamında; Aynı dönemde enflasyon yüzde 45-50'ye çıkmışken, buğday taban fiyatında sadece yüzde 35'lik bir artış yapıldığı aktarılırken, üretici hem taban fiyatının düşük olmasından hem de TMO'nun alımda yaşattığı sıkıntılar nedeniyle perişan olduğunu sözlerine ekledi.
TMO üreticiyi bile bile tüccara yönlendirildiğini belirten Gündoğdu, bunu fırsat bilen özel sektörün de 5,5-6 lirayı üreticimize dayatması çiftçimizin de sonunu getirirken açıklanan mısır fiyatları Trakya'da çiftçiye son darbeyi vurduğunu belirtti.
Kırklareli Millet Vekili Vecdi Gündoğdu yaptığı konuşmada mısır fiyatları ve yapılan zamlara da değindi, Mısır fiyatlarına geçtiğimiz seneye göre yalnızca 5,2 zam yapılması, geçen yıl 5 lira 70 kuruş olan mısırın bu sene 30 kuruşluk zamla 6 lira olarak açıklanması, üreticiyi oldukça olumsuz etkilediğini kaydederek ayçiçeğinin ayrı bir gündem ve üretici için dert olduğunun bilgisini verdi.
Üreticinin Parası zamanında yatırılmadığı konusunda da üretici ve çiftçinin sorunlarını aktaran Gündoğdu, “Yüzde 44 yağ oranlı ürün için geçen yıl 12 lira olan fiyatın sadece yüzde 25 artışla 15 lira olması üreticiye ayrı bir şok yaşatmıştır ama ikinci şok daha da önemli. Niye? Ayçiçeği üreticisi parasını alamamakta, zamanında ödeme yapılmamasından da şikayetçidir. “2022-2023 üretim sezonunda gübre çeşitlerinde yıllık yüzde 400 oranında, mazotta ise yüzde 250'yi bulan artışlar yaşandı. Üretici girdi fiyatlarının pahalılığı nedeniyle yeterince gübre, ilaç ve kaliteli tohumluğu da kullanamaz hâle geldi.” Dedi.
Gübre Kullanımında Düşüş Yaşandı
2020 yılında 7,1 milyon ton gübre kullanan çiftçilerin 2021 yılında 6,4 milyon ton, 2022 yılında ise 5,9 milyon ton gübre kullandığını belirten Milletvekili Gündoğdu, gittikçe düşen gübre kullanımının 2023 yılında 5,5 milyon tona gerileyeceği de şu anda bekleniyor. Bu durum hem üretim miktarını hem de kaliteyi ciddi anlamda etkilemeye devam ediyor. Yani ekonomik krizle birlikte maalesef tarımsal kriz de şu anda kapımızda. İfadelerine yer verdi.
Ekmeğimizi, Aşımızı Kimseye Muhtaç Olmadan Üretmek Zorundayız
Üreticiyle, çiftçiyle artık barışılması gerektiğini vurgulayan Gündoğdu, “Üreticimizi toprağıyla kucaklaştırmalıyız, yabancı çiftçiyi de desteklemekten vazgeçip kendi çiftçimizi daha fazla destekleyip yönlendirmek zorundayız. Verimli topraklarımızı, suyumuzu kaybedersek yenisini bulamayız. Açlık ve tarımsal yoksulluk yaşamamak için başta Trakya Ovası'na, Konya Ovası'na, Çukurova'ya, Gediz Ovası'na tüm tarımsal alanlarımıza gözümüz gibi bakmak, canımız gibi de korumak zorundayız. Ulu Önder'imiz Mustafa Kemal Atatürk'ün "Millî ekonominin temeli tarımdır." sözünü hatırlatarak yüce Meclise saygılarımı sunuyorum.” Dedi. (Haber Merkezi)