Profesyonel mutfak kurma çalışmaları gerçekleştiren Büyükmandıra El Sanatları ve Doğal Yaşam Derneği, asırlık tatlı ile kadınların ekonomide söz sahibi olmasını hedefliyor.
Büyükmandıra El Sanatları ve Doğal Yaşam Dernek Saymanı Hatice İşbilir, tarihi 1877 yıllarına dayanan asırlık pomak tatlısı gibi ürünler ile kadınların ekonomik hayatta var olmasını hedeflediklerini belirtti.
Tatlı ile Güçlü Kadınlar
Emekli Kimya Mühendisi ve doğma büyüme Büyükmandıralı olan İşbilir, "2021 yılında derneğimizi kurduk. Amacımız belde halkının kadınlarının ekonomide etkin rol oynamasını sağlamak. Onların ekonomik kazanç elde etmelerini sağlamak" ifadelerini dile getirdi.

Başkan Kahraman'dan Kooperatifçilik Günü Mesajı Başkan Kahraman'dan Kooperatifçilik Günü Mesajı

P5
"El İşleri, Yöresel Ürünler Yapıyoruz"
Dernek faaliyetleri kapsamında birçok üretimin yapıldığını ifade eden İşbilir, "Brakana tatlımızın coğrafi işaretini aldık. Şimdi profesyonel mutfak yapmak için proje yazdık. Proje ilgili bakanlığa da teslim edildi. Onun kabul görmesini bekliyoruz. Kabul edilmesi halinde beldemizde profesyonel bir mutfak yapılacak. Ondan sonra da kadınlarımız çalışacaklar ve Brakana Tatlısını da önce Türkiye'ye sonra dünyaya tanıtmış olacağız" sözlerini dile getirdi.

P2-3
"Nenelerimizden Miras Kaldı"
Çok eski tarihlere dayanan tatlıdan bahseden İşbilir, "Brakana Tatlısı'nın tarihi çok eski. Ninelerimiz, onların nineleri bu tatlıyı yapıyorlardı. Onlardan bizlere miras kaldı" ifadelerini kullandı.

P4
Brakana Tatlısının Tarihi
Türk Mutfağı'nın önemli bir rengi olan Brakana Tatlısı'nın yapımında buğday unu, süt, yumurta, katı ve sıvı yağ kullanılır. Pomak tatlısı olan Brakana'nın 2023 yılında Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işareti alındı.
1877-1878 yılında Büyükmandıra Beldesine yerleşerek üretime başlayan Pomaklar'a dayanır. Büyükmandıra Beldesinin mutfak kültüründe önemli bir yere sahiptir. Bayramlarda, doğumlarda, cenazelerde ve özellikle düğünlerde yapılır.

P3-2