Günümüzde İl Milli Eğitim Müdürlüğü hizmet binası olarak kullanılan Halkevi binasının 29 Ekim 1939 günü açılması ve aynı gün Cumhuriyet Bayramı kutlamalarına da ev sahipliği yapmasından dolayı, iki ayrı öneme sahip olduğunun altını çizen Toptaş, Cumhuriyetimizin kuruluşunun 16. Yıldönümünün Kırklareli’nde oldukça geniş kapsamlı kutlandığını söyledi.
Araştırmacı-Tarihçi Barış Toptaş, kaleme aldığı yazısında şu sözleri kaydetti, “1939 Yılında Kırklareli’nde yapılan Cumhuriyet Bayramı kutlamalarının ise ayrı önemi bulunmaktadır. Günümüzde İl Milli Eğitim Müdürlüğü hizmet binası olarak kullanılan Halkevi binası 29 Ekim 1939 günü açılmış, Cumhuriyet Bayramı kutlamalarına da ev sahipliği yapmıştır. Cumhuriyetimizin 16. yılı kutlamaları ülkemizin tamamında olduğu gibi Kırklareli’nde de coşku ile kutlanmıştır. 28 Ekim 1939 günü tüm şehir gelin gibi süslenmiş, çeşitli yerlere taglar kurulmuştur. Aynı gün saat 12.00’de Canavar Düdüğünün çalınması ile kutlamalar başlamış, davul ve zurna çalınması ile devam etmiştir. Saat 16.15’te Başöğretmen Hayri Gürsu tarafından Belediye hoparlöründen konferans verilmiş, saat 17.00’de elektrikler açılarak, sadece o güne özel tüm fenerler yakılmış şehir ışıl ışıl hale getirilmiştir. Davul zurnalar çalmaya devam etmiş, Dingiloğlu Parkında Halkevi Bandosu konser vererek Kırklareli Halkını coşturmuştur.
29 Ekim 1939 Pazar Günü saat 09.00’da Resmi Kabul Töreni yapılmış, daha sonra Cumhuriyet Meydanında Kırklareli Valisi İhsan Aksoy ve Askeri Komuta Heyeti halkın bayramını kutlamıştır. Askeri bando tarafından İstiklal Marşının çalınması sonrasında Başöğretmen Vefik Sözen’in Söylevini Hukuk Fakültesi öğrencisi Necla Taner’in Söylevi takip etmiştir. Geçit Töreninde Askeri Kıtaların geçişi halk tarafından coşku ve alkışlarla karşılanmış, geçit törenine Jandarma Müfrezesi, İtfaiye Grubu, Öğrenciler ve bayraklar ile süslenen taşıtlar eşlik etmiştir.
Tören, Dingiloğlu Parkındaki Atatürk Anıtına çeleklerin konulması ve burada bir ilkokul öğrencisinin Andımızı okuması ile devam etmiş, Belediye Mimarı Talat Özışık tarafından bir Söylev verilmiştir.
Tüm Resmi Erkan ve Halk buradan Şehitliğe gitmiş, Belediye Başkanı Haşim Peksöz tarafından Şehitlikte bulunan Abideye çelenk konulmuştur. Ayrıca Kocahıdır İlkokulu Başöğretmeni Kazım Konuralp tarafından Söylev verilmiştir.
Şehitlikten Kırklareli Halkevi önüne gelen resmi erkan ve halk, burada Halkevi Bandosu tarafından çalınan İstiklal Marşına eşlik etmiştir. İstiklal Marşının okunmasına müteakip Kırklareli İdare Heyeti Reisi Tahir Taner tarafından verilen Söylevin ardından Kırklareli Halkevi 29 Ekim 1939 Pazar günü alkışlar ile açılmıştır. Halkevi gazino kısmında tüm gün boyunca herkese, çay, pasta, şekerleme ve bisküvi ikramı yapılarak bu büyük gün coşku ile kutlanmaya devam edilmiştir.
Tüm gün ve gece boyunca davul ve zurnalar susmamış, akşam saat 21.00’de sinema salonunda Halkevi temsil kolu tarafından “Kötürüm” adlı piyes temsil edilmiş, Halkevi salonunda ise musiki konserleri verilerek izlemeye gelen kalabalığın keyifli vakit geçirmesi sağlanmıştır. Son olarak Halkevi önünde havai fişek gösterisi yapılmış bu büyük gün layık olduğu şekilde kutlanılmıştır.
Bu bayram Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının bağımsızlık için verdikleri mücadele ile bu topraklara kazandırdıkları özgürlüğün simgesidir. Bugün Cumhuriyetimizin kuruluşunun 101’nci yılını kutlamanın heyecanını yaşıyoruz. Bu bağlamda başta Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk ve tüm şehitlerimizi rahmet ile anıyorum.”